Dešimt metų gyvuojantis kooperatyvas „EKO Žemaitija“ ekologiškais pieno produktais aprūpina ne tik savo regioną. Sertifikuoti, skanūs ir švieži gaminiai jau parduodami beveik visoje Lietuvoje. Tikimasi, kad artimiausiu metu, išplėtus gamybą, šių produktų galės paskanauti dar daugiau vartotojų.
Suvienijo ekologijos idėja
„EKO Žemaitijos“ direktorė Kristina Lukoševičiūtė, primindama kooperatyvo atsiradimo istoriją, pabrėžė, kad pradžioje pieno ūkių šeimininkai susidomėjo ekologijos idėja, o vėliau nutarė įkurti kooperatyvą. „EKO Žemaitija“ viena pirmųjų pradėjo rinkti ekologišką pieną. Pastaruoju metu pieną tiekia daugiau nei pusšimtis kooperatyvo narių, kurių pagrindinis variklis – ekologija.
Produkcija žymima Lietuvoje pagamintų ekologiškų produktų ženklu „Ekologinis žemės ūkis“ ir ES ekologinės gamybos logotipu, kurie taip pat prisideda prie kooperatyvo „EKO Žemaitija“ žinomumo tarp vartotojų.
Pasak direktorės, kooperatyvo „EKO Žemaitija“ veikla neapsiriboja vien tik pieno, gaminamo Telšių, Raseinių ir Šilalės rajonuose, supirkimu. Didžioji dalis kooperatyvo narių gaminamo pieno pristatoma AB „Pieno žvaigždės“ Kauno filialui, o kita dalis panaudojama ekologiškiems pieno produktams gaminti.
Kooperatyvas pieno produktų gamyba užsiima ketvirtus metus. Visiems „EKO Žemaitijos“ gaminamiems produktams suteikti VšĮ „Ekoagros“ sertifikatai. Produkcija žymima Lietuvoje pagamintų ekologiškų produktų ženklu „Ekologinis žemės ūkis“ ir ES ekologinės gamybos logotipu, kurie taip pat prisideda prie kooperatyvo „EKO Žemaitija“ žinomumo tarp vartotojų.
Kokybiški ir sveiki
Kooperatyvo „EKO Žemaitija“ produktai gaminami iš geriausių ūkių tiekiamo sertifikuoto ekologiško pieno, nenaudojant jokių priedų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinta produktų tinkamumo vartoti trukmė nėra ilga, nes natūralūs produktai genda greičiau.
Tam, kad ekologiški gaminiai būtų kokybiški, sveiki, skanūs ir patrauklūs vartotojui, kooperatyvas turi įsigijęs visą reikiamą įrangą: pieno šaldytuvą, separatorių, sviesto muštuvų, išpilstymo į butelius mechanizmų, vakuumavimo ir kitokių aparatų. „EKO Žemaitijos“ direktorė K.Lukoševičiūtė pasidžiaugė, kad didžiausią paklausą tarp vartotojų turi rankų darbo sūris, gaminamas įgudusių savo srities specialisčių. Dažniausiai formuojami nedideli 200–300 g sūriai kartu yra ir perkamiausi.
Pastaruoju metu pirkėjai labai vertina lydytą sviestą.
Įvairūs produktai
Šiuo metu kooperatyvas „EKO Žemaitija“ vartotojams tiekia 20 skirtingų ekologiškų pieno produktų. Tai ne tik įvairių rūšių ir formų sūris, bet ir grietinė, sviestas, natūralus jogurtas, kefyras, varškė ir kt. Pasak „EKO Žemaitijos“ direktorės, pastaruoju metu pirkėjai labai vertina lydytą sviestą ir žemaitišką kastinį. Klientai noriai perka ir pasterizuotą ekologišką pieną, supilstytą į vieno litro talpos butelius.
„Kooperatyvas siekia žengti pirmyn ir būti priimtinas šių dienų vartotojams. Atnaujintas kooperatyvo įvaizdis, vartotojų patogumui sukurtos naujos produktų etiketės, patogi ir šiuolaikiška tara. Atnaujinta ir internetinė „EKO Žemaitijos“ svetainė, kurioje galima rasti aktualios informacijos, tiesioginius kooperatyvo darbuotojų kontaktus“, – pasakojo K.Lukoševičiūtė.
Kelias vartotojų link
Kooperatyvo „EKO Žemaitija“ gaminiai realizuojami specializuotose ekologiškų prekių parduotuvėse Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Kelmėje, Gargžduose ir kitur.
„Pastebime, kad mūsų kooperatyvo gaminama produkcija sulaukia vis didesnio susidomėjimo ne tik Žemaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Vis daugiau individualių parduotuvių savininkų norėtų su mumis bendradarbiauti“, – džiaugėsi direktorė K.Lukoševičiūtė.
„EKO Žemaitijos“ produkcija jau pasiekė ir didžiųjų prekybos tinklų lentynas. Jos galima rasti specialiuose ekologiškų produktų skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.
Pernai kooperatyvo „EKO Žemaitija“ nariai atšventė dešimties metų jubiliejų.
Kadangi ekologiškų gaminių paklausa didėja, „Valstiečių laikraštis“ pasiteiravo, ar kooperatyvas nepritrūks produkcijos. „EKO Žemaitijos“ direktorė patikino, kad, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimu, kooperatyvo pieno produktų gamyba gali būti vykdoma perdirbant ne daugiau kaip 1 tūkst. kg žalio pieno per dieną. Tad šiuo metu produkcijos tikrai pakaks visiems norintiesiems.
Vertina gurmanai
Su „EKO Žemaitijos“ ekologiška produkcija vartotojai gali susipažinti ir jos įsigyti mugėse bei parodose ar užsukę pas gamintojus. Juk ne veltui „EKO Žemaitija“ dalyvavo projekte „Pieno kelias: nuo vietos gamintojo iki vartotojo“. Jo metu dar labiau išpopuliarėjo produktų degustavimas ir pirkimas.
„Labai laukiame žmonių, kurie rūpinasi savo sveikata. Juos kviečiame prisijungti prie bendros mūsų veiklos. Kviečiame ir visus norinčiuosius bendradarbiauti. „EKO Žemaitijos“ darbuotojai, atsižvelgdami į klientų pageidavimus, gali pagaminti įvairaus dydžio ir formos sūrius, skirtus šventėms, gimtadieniams, vestuvėms. Ekologiški gaminiai savo skoniu ir kokybe nustebina net išrankiausią gurmaną“, – kalbėjo direktorė K.Lukoševičiūtė.