Lietuvaičiai jau kurį laiką traukė į miškus ieškoti skanių pavasarinių grybų. Vieni iš tokių – pavasarinės balteklės, dar vadinamos avižėlėmis. Jos pasižymi savitu, maloniu kvapu, yra skanios, gali būti ruošiamos kaip ir daugelis kitų kepurėtųjų grybų. Pasak žinovų ir grybavimo entuziastų, šie grybai labiau pažįstami Vidurio ir Šiaurės Lietuvos gyventojams.
Avižėles renka ir Biržų krašto žmonės. Vienas iš jų – politikas Tomas Četvergas.
Aistra grybauti
Su Pasvaliečių kaime gyvenančiu Biržų savivaldybės tarybos nariu dviejų vaikų tėčiu Tomu Četvergu kalbėjomės ne kaip su žmonių išrinktu politiku, o kaip su rinkėju. Pagrindinė pokalbio tema – visai ne artėjantys Seimo rinkimai, o šįmet kaip niekad ilgai užsitęsęs pavasarinių grybų rinkimas.
Temą pokalbiui padiktavo pats T. Četvergas, į skambutį dėl politinės koalicijos likimo neatsiliepęs, kaip pats vėliau sakė, todėl, kad rinko avižėles.
„Renku jas krūmynuose ir pakrūmėse, kur auga alyvos ir želia dilgėlės“, - linksmai pasakoja aistringu grybautoju save vadinantis ugniagesys gelbėtojas, ūkininkas ir politikas Tomas.
Pavasarines avižėles Tomas šįmet rinkęs jau keturis sykius. Avižėlės – jo mėgstamiausi grybai po baravykų, o grybavimas – vienas iš vyro geriausių atsipalaidavimo ir poilsio būdų.
Ieškoti grybų Tomas leidžiasi vienas. Taip, anot jo, lengviausia atitrūkti nuo minčių, nereikia rūpintis, kad kas nors iš kompanijos neatsiliktų.
Kai kurie žmonės gali netoleruoti tokio sunkaus maisto kaip grybai, tačiau sakoma, kad avižėlės neturi žinomų kenksmingų medžiagų, galinčių pakenkti organizmui.
Tomo patarimas, kaip rasti skaniųjų avižėlių, susideda, anot jo, iš trijų dalių. Reikia nebijoti susidilginti, būti užpultam erkių ir sukąstam uodų. Vieni tvirtina, kad avižėles galima aptikti pagal skanų kvapą, tačiau Tomas tvirtina šitų grybų ieškantis tik pasikliaudamas akimis.
Avižėlės dilgėlių barščiuose
„Netrukus liepa, tada jau prasidės voveraitės“, - apie vasaros planus kalba Tomas. Pasiteiravus, kas dažniausiai valo jo surinktas miško gėrybes, atsako, kad tą daro ir pats, ir žmona Loreta.
Avižėlių žiemai šeima neruošia – į šaldiklį daugiausia keliauja baravykai, voveraitės, raudonikiai.
Paklausus, kokie grybai politikui neskaniausi, Tomas atsako: „Su taškiukais. Tokių pats niekada nevalgau“.
Avižėles vyras sako kartais tiesiog dedantis į keptuvę ir kepinantis su svogūnėliais bei pipiriukais, druska.
„Pats rimčiausias ir „topinis“ patiekalas su avižėlėmis man yra dilgėlių barščiai“, - pasakoja „valstiečių“ frakcijai vadovaujantis politikas.
Anot jo, minėti barščiai ypatingi tik tuo, kad vietoje burokėlių į juos keliauja šviežių dilgėlių lapeliai. Apvirti grybai dedami vėliau. Tomui labiausiai patinka atskirai išvirtas avižėles susidėti jau į paruoštus barščius, pagardintus jo mėgstamais rūkytų lašinukų spirgučiais.
Slėpiningi politikos dilgėlynai
Tomas sutinka, kad grybavime slypintys pavojai kartais panašūs į slypinčius politikoje. Ši sritis galinti būti panaši į dilgėlynus, pilnus zyziančių opozicionierių bei įsisiurbti ar iš pasalų įkąsti galinčių bendražygių.
Kas gali nutikti užvalgius grybų „su taškučiais“, numanyti nesunku. Tačiau prognozuoti likimą valdančiosios koalicijos, kuriai priklauso ir Tomas, sunku.
„Kaip ir skelbta mero pavaduotojos darbotvarkėje, šią savaitę buvome su jais susitikę“, - sako „valstiečių“ frakcijos pirmininkas T. Četvergas apie koalicijos partnerius liberalsąjūdiečius.
Susitiko politinėmis poromis – liberalų frakcijos pirmininkas Arūnas Remeika buvęs su Astra Korskiene, o T. Četvergas – su žaliavalstiečių partijos Biržų skyriui vadovaujančiu Seimo nariu Audriumi Šimu.
Oficialių rezultatų, pasak T. Četvergo, kol kas nėra jokių. Abi pusės išsakiusios pozicijas. Toliau pokalbiai gali vykti koalicijos pasitarimuose, pozicijų aiškumo, politiko manymu, daugiau atsiras ir tarybos posėdyje koalicijai balsuojant už mero ataskaitą.
Alfreda Gudienė