„Viskas prasideda nuo mūsų minčių, o ne nuo mūsų stalo“, – sako sveikos mitybos specialistė ir knygų autorė Vaida Kurpienė. Pirmiausia vertėtų nereikalauti iš savęs per daug ir atsikratyti tam tikrų baimių, stereotipų ir pamiršti mitus. Vienas tokių – priklausomybė nuo cukraus.
Mitybos specialitė Vaida Kurpienė Knygų mugėje daugiau papasakojo apie savo knygą „Liekna visam gyvenimui“, kurioje – 10 žingsnių, padėsiančių sveiką mitybą ir gyvenimo būdą paversti kasdieniu įpročiu. Beje, knyga sudaryta ne tik iš praktinių patarimų ar pavyzdžių, bet ir iš istorijų žmonių, jau atradusių sveikos mitybos kelią. Pirmoji istorija – pačios autorės. Kažkada moteris svėrė 24 kiloramais daugiau.
Į šią knygą Vaida sudėjo ir savo patirtis, ir žinias, įgytas dietistikos studijose.
„Viskas prasideda nuo mūsų minčių, o ne nuo mūsų stalo. Apie maistą mano knygoje pradedama kalbėti tik 5 skyriuje, – patikina V. Kurpienė. – Didžiausia klaida, kad visko norime daug ir greitai. Jei staiga verčiame save ir sportuoti, ir sveikai maitintis, ir valgyti daugiau daržovių, ir atsisakyti saldumynų, veikiausiai labai greitai nebenorėsite laikytis tokio režimo. Net ir didžiausią tikslą reikėtų suskaidyti į smulkesnius ir palaipsniui priimti į savo gyvenimą.“
E. Blaževič/LRT nuotr.
V. Kurpienė pasakoja, kad dar vienas dalykas, kuris dažnai stabdo – baimė. Bijome, kad pakeitę mitybą jausimės alkani, bijome, kad turėsime visada gaminti namuose, bijome, kad negalėsime valgyti mieste ar turėsime atsisakyti cepelinų. Įvardijus savo baimes visada pasidaro paprasčiau, teigia specialistė.
„Vis dėlto, daugelis žino, kad reikia gerti daug vandens, valgyti daug šviežių daržovių, bet ne visi būtinai taip ir elgiasi. Knygoje aprašiau, kodėl tai svarbu ir kokias pasekmes turi mano organizmui. Būti lieknu ne visai yra tikslas, o veikiau priemonė, kad jaustumėtės lengvas, žvalus, energingas. Juk tinkama mityba ir yra geros savijautos priežastis“, – paaiškina mitybos specialistė.
Beje, mitybą nuolat lydi daugybė mitų, tačiau ne visi jie yra tiesa. Specialistė paneigia mitą, kad namuose gamintas maistas būtinai yra sveikas, o paruoštas kavinėje – ne.
E. Blaževič/LRT nuotr.
„Dažnai tenka išgirsti apie priklausomybę nuo cukraus. Iš tiesų, tokios priklausomybės nėra. Poreikis suvalgyti kažką saldaus yra simptomas, kad jūsų mityba ir poilsio režimas nėra subalansuoti. Nesakau, kad negalima valgyti saldumynų, miltinių patiekalų ir pan., tiesiog subalansavus mitybą, mes nejaučiame nepaaiškinamo poreikio valgyti saldumynus ir galime pagalvoti – ar mums tikrai to reikia“, – patikina V. Kurpienė.
Ji sako, kad tikrai nereikia kažką sau drausti, su saiku galima valgyti viską. „Tad jei jau norite suvalgyti ko nors, kas gali būti laikoma šiokia tokia nuodėme, valgykite, tik tai darykite be pašalinių trikdžių (televizoriaus, knygos, telefono) ir mėgaukitės kiekvienu kąsneliu, – pasakoja autorė. – Tiesa, nenustebkite supratę, kad maistas, kurio taip troškote ir tikėjote, kad yra toks mėgiamas jums tiesiog ims nepatikti. Kartais taip nutinka, supratus, kad jis neteikia tiek malonumo, kiek manėte.“
Norėdami geriau jaustis, pradėkite nuo paprasčiausių dalykų – daugiau kramtykite, mėgaukitės maistu, nekelkite sau per didelių reikalavimų.
„Beje, atsikėlę ryte išgerkite stiklinę šilto vandens – po dvidešimties minučių jausitės žvalūs! Vanduo tonizuoja geriau nei kofeinas. Kava neatstato skysčių balanso“, – sako V. Kurpienė.