Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šventės – be skrandžio skausmų

Kalėdų ir Naujųjų metų šventės – tikras iššūkis skrandžiui. Ragaudami apetitą keliančius valgius nepajuntame, kaip persivalgome. Ką daryti, jei ima kankinti skrandžio skausmas, sutrinka virškinimas? Specialistai sako, jog pirmiausia, ką būtina žinoti, – suskaudus skrandžiui jokiu būdu nesigydykime nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo – ibuprofenu, paracetamoliu ar kitais.

Vaistai – tik išsiaiškinus priežastį 

Dažniausiai skrandžio skausmas atsiranda dėl dispepsijos – pojūčio, kad nevirškinamas maistas. Šis pojūtis gali atsirasti persivalgius arba dažnai vartojant sunkiai virškinamus, pavyzdžiui, skrudintus, riebius ar daug skaidulų turinčius maisto produktus.

„Žmones taip pat dažnai kamuoja deginantis skausmas duobutėje po šonkauliais – tai rodo padidėjusį skandžio rūgštingumą, rūgštis gali kilti ir aukštyn stemple – tai jau gastroezofaginio refliukso ligos  požymis. Streso ir nervinės įtampos sukelti skrandžio skausmai būna spazminiai, juos neretai lydi pykinimas ar net vėmimas“, – pranešime žiniasklaidai aiškina vaistininkė Roberta Janulytė.

Ji priduria, kad skausmo kilmė yra svarbus veiksnys, norint tinkamai parinkti vaistinį preparatą, nes vaistai nuo skausmo nėra vartojami skrandžio skausmui malšinti, o gydymas, kad ir simptominis, skiriamas pagal galimą priežastį ir pobūdį. 

Kada nebegalima delsti

Gastritas – tai ūminis ar lėtinis skrandžio gleivinės uždegimas, kai pažeista gleivinė parausta, paburksta, sunkesniais atvejais susidaro erozijos, t. y., gleivinė išopėja. Gastrito simptomai, pasak vaistininkės, yra apetito stoka, pilnumo pojūtis skrandyje, pykinimas, vėmimas, nemalonus skonis burnoje, skausmas viršutinėje pilvo dalyje.

„Jei simptomai trunka ilgiau nei savaitę, nepriklausomai nuo to, ar anksčiau žmogus skundėsi virškinamojo trakto ligomis, ar ne, reikia kreiptis į gydytoją ir atlikti tyrimus – endoskopiją, bakterijų H. pylori tyrimą, kitų organų echoskopiją – nustatyti gastrito priežastį ir paskirti gydymą“, – rekomenduoja R.Janulytė.

Ūmus skrandžio uždegimas dažniausiai pasireiškia dėl specifinio maisto ar jo kiekio, nesaikingo alkoholio vartojimo. Tokiu atveju vaistininkė rekomenduoja dietą bei preparatus simptomams lengvinti: virškinimo fermentus, rūgštingumą mažinančius vaistus, spazmolitikus – vaistus, slopinančius spazmus.

Kaip sumažinti skrandžio skausmą

Jei staiga prasidėjo stiprus skrandžio skausmas, R.Janulytė pataria vengti horizontalios padėties, mažais gurkšneliais gerti kambario temperatūros vandenį, o jei skausmas spazminis – ant skaudamos vietos galima uždėti šildantį kompresą.

Vietoje vandens taip pat tinka gurkšnoti silpnas žolelių arbatas – ramunėlių, medetkų, melisos. Mėtų arbata tinka tik tuo atveju, jei nesiskundžiama padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Galima vartoti ir negazuotą mineralinį vandenį.

„Jei skrandį skaudėti pradėjo pavalgius, galima išgerti kasos fermentų, kurie palengvins virškinimą, jei skausmą lydi pykinimas – aktyvintos anglies. Vienos anglies tabletės pakanka 10-iai kilogramų kūno svorio. Neretai tokiais atvejais pacientai pasitelkia įvairius liaudiškus gydymo metodus. Tačiau būtina žinoti, kad, pavyzdžiui, sodos arba acto tirpalo gėrimas ne tik kad nepadeda esant gastritui, bet dažniausiai dar labiau pažeidžia ir taip jautrią skrandžio gleivinę“, – konstatuoja ji.

Jei be skausmo dar pakyla ir temperatūra, svaigsta galva, pacientas ima vemti, jam darosi silpna, būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Ką valgyti  

Ūminį gastritą dažniausiai sukelia sunkiai virškinamas, per riebus, aštrus maistas, sugedęs ar netinkamai ruoštas maistas, alkoholis. Retesnės priežastys: chemoterapiniai vaistai, inkstų nepakankamumas, traumos, nudegimai, intoksikacijos. Paprastai liga praeina per 1–4 dienas, bet jei temperatūra nekrinta, savijauta negerėja, vemiama su krauju ar tuštinamasi juodomis išmatomis, būtina skubiai kreiptis į gydytojus.

„Gydymas ūminio gastrito atveju yra simptominis: vaistai nuo pykinimo ir pilvo skausmo, jei padidėjęs rūgštingumas – vaistai rūgštingumui mažinti, jei žmogus vemia – specialus elektrolitų tirpalas ir dieta. Esant ūmiam gastritui, pirmą dieną geriami tik skysčiai, vėliau tinka lengvos košės be riebalų, vandenyje virtų, trintų daržovių sultinys, džiūvėsiai, virta vištiena be odelės, liesa garuose virta žuvis. Valgyti reikia mažomis porcijomis, 5–6 kartus per dieną, palaipsniui kasdien didinant porcijas. Jei nėra apetito ar pavalgius jaučiamas pilnumas skrandyje, skiriami vaistai virškinimui gerinti arba maisto papildai su natūraliais virškinimo fermentais“, – vardija vaistininkė Kristina Šnirpūnienė.

Dėl skrandžio uždegimo virškinimo traktas visada būna jautrus, todėl ir maistą reikėtų rinktis neriebų, neaštrų, nekonservuotą, nerūkytą, lengvai virškinamą, be to, tabakas bei alkoholis, šokoladas, kava, svogūnai, česnakai taip pat gali dirginti skrandžio gleivinę. Tinka ramunėlių, kmynų, pankolių, melisų, valerijono arbatų mišiniai.

Skrandžio gleivinę saugo sėmenų nuoviras: iš vakaro valgomasis šaukštas sėmenų užpilamas verdančio vandens stikline, o kitą dieną susidaręs tirštas skystis geriamas po trečdalį stiklinės pusvalandį prieš valgį.

Jei skrandis sunkiai virškina, specialistai pataria gerti ir kartumynų turinčias arbatas, tokias kaip karčiojo kiečio ar kiaulpienių šaknų. Šios arbatos paskatina kasos fermento išsiskyrimą. Esant skrandžio gleivinės sudirgimui ar erozijoms, rytais tuščiu skrandžiu galima išgerti ir šaltalankių aliejaus.

Kai kurie vaistai sukelia lėtinį gastritą

Lėtinis gastritas paprastai tęsiasi visą gyvenimą – paūmėjimai būna dažniausiai rudenį ir pavasarį, tačiau jei pavyksta nors iš dalies pašalinti gastrito priežastis, jie gali varginti ir rečiau.

„Dažniausia lėtinio gastrito priežastis – ilgalaikis stresas. Greitas gyvenimo tempas, įtampa darbe, didelė konkurencija, neturėjimas laiko ne tik pailsėti, bet ir pavalgyti gero maisto jauniems žmonėms sukelia dažnai atsikartojantį skrandžio rūgštingumo padidėjimą. Skrandžio rūgštis, nuolatos dirgindama skrandžio gleivinę, sukelia jos uždegimą, kuriam nuolatos kartojantis, jis po kelerių metų tampa lėtiniu ir nebeišgydomu“, – priežastis atskleidžia K.Šnirpūnienė.

Dar viena dažna problema, anot jos, yra nuolatinis nesteroidinių priešuždegiminių nuskausminamųjų vaistų vartojimas. Visi jie daugiau ar mažiau, nepaisant, kokia forma yra vartojami, turi šalutinį poveikį skrandžiui: pradžioje pasireiškia nedidelis skrandžio skausmas, padidėjęs rūgštingumas, vėliau vystosi skrandžio ir dvylikapirštės žarnos erozijos: „gleivinės nubrozdinimai“ su nuolatiniu skausmu ir virškinimo sutrikimais, tarp kurių – pilvo pūtimas, nevirškinimas ir vidurių užkietėjimas.

„Nuskausminamieji vaistai skiriami tik trumpam laikotarpiui, kol kamuoja ūmus skausmas. Jei gydytojas juos paskyrė ilgesniam laikotarpiui, būtina kartu gerti ir vaistus skrandžio gleivinės apsaugai, taip pat svarbu rasti ir pašalinti skausmo priežastį. Pilvo ir skrandžio skausmams malšinti skiriamas tik drotaverinas. Kiti bendri nuskausminamieji ne tik netinka, bet gali pakenkti“, – pabrėžia ji.

Lėtinį gastritą taip pat gali sukelti aspirinas kraujo krešumui mažinti, hormoniniai vaistai, varfarinas, priešvėžiniai vaistai.

Kodėl nepadeda vaistai

Vaistininkės K.Šnirpūnienės teigimu, kartais sergantieji lėtiniu gastritu paūmėjimo metu pradeda gerti vaistus, kurie buvo skirti ilgalaikiam rūgštingumo reguliavimui. Savijauta nepagerėja iš karto, nes tokių vaistų maksimalus veikimas prasideda tik po 2–3 parų. Be to, juos reikia vartoti mažiausiai 2 savaites, o kai kada ir iki kelių mėnesių. Per anksti nutraukus vartojimą, gastrito paūmėjimas iš karto atsinaujina.

„Vaistai rūgštingumui mažinti keisdami skrandžio rūgštingumą daro įtaką kitų vaistų įsisavinimui. Pavyzdžiui, omeprazolis stiprina kraujo krešumui skirtų vaistų veikimą, dėl ko gali per daug suskystėti kraujas. Todėl būtina su vaistininku pasikonsultuoti dėl vartojamų vaistų suderinamumo“, – rekomenduoja K.Šnirpūnienė.

Kaip išvengti pablogėjimo

Norint išvengti pablogėjimo, svarbu valgyti reguliariai, kas dieną tuo pačiu metu, kas tris valandas. Maisto porcijos turėtų būti nedidelės, valgyti derėtų mažais kąsniais, gerai sukramtant, mėgaujantis maistu iš lėto ir neblaškant savo dėmesio kitur. Valgant nerekomenduojama skaityti, žiūrėti televizoriaus, bendrauti telefonu, naršyti internete ar užsiimti kita veikla.

Patartina nevalgyti likus 3–4 valandoms iki miego ir bent valandą prieš užsiimant aktyvia veikla. Tai ypač aktualu besiskundžiantiems refliuksu. Beje, kenčiantiems nuo refliukso pavojinga valgyti esant horizontalioje padėtyje ar prigulti iš karto po valgio.

Labai svarbus ir fizinis aktyvumas: kasdien reikėtų pajudėti bent 30 minučių.

Rekomenduojami video