Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas nutiks, jei suvalgysite pelėsį?

Įsivaizduokite tai. Ką darytumėte pastebėję, kad jūsų mėgstamiausia duoną jau dengia pelėsis? Bet jūs galbūt tai patyrėte bent kartą ar du ir galvojote, kokios bus pasekmės. Čia yra keletas pagrindinių faktų apie pelėsį ir jo naudojimą.

Kai kurie pelėsiai gali pažeisti kepenis

Pelėsyje yra toksinių cheminių medžiagų, kurios gali sukelti rimtų sveikatos problemų, tokių kaip kepenų pažeidimas, vėmimas, pykinimas ir viduriavimas. Tačiau tai priklauso nuo jūsų amžiaus ir imuninės būklės. Tačiau greičiausiai labiausiai nuodingas junginys aflatoksinas sukelia vėžį.

Laimei, ne visi pelėsiai išskiria tokio tipo toksinį junginį. Toksiški junginiai stipriai veikia pelėsių susidarymą ant riešutų ir kukurūzų.

Pelėsio viduje augančios bakterijos gali sukelti apsinuodijimo maistu simptomus

Pats pelėsis nėra labai pavojingas ir rečiau sukelia ligas. Tačiau pavojingiausias dalykas, dėl kurio galite susirgti, yra bakterijos augančios su pelėsiu. Tokiu atveju galite patirti tokius simptomus kaip vėmimas, viduriavimas ir pykinimas. Apsinuodijimo maistu sunkumas priklauso nuo to, kiek daug jo suvalgote.

Galite būti alergiški pelėsiui

Yra žmonių, alergiškų pelėsiui. Jei esate jautrus tokiems dalykams, kiek įmanoma venkite jų. Jei netyčia suvalgėte pelėsį, turite nedelsdami kreiptis į gydytoją. Alerginės reakcijos požymiai:

  • Ašaros ir niežėjimas akyse
  • Bėrimas
  • Sunkus kvėpavimas
  • Nosies užgulimas

Pelėsis, kurį mūsų kūnas gali lengvai įsisavinti

Saugu valgyti įvairius sūrius su pelėsiais. Tokie sūriai kaip „Gorgonzola“ ir „Rockfort“ turi mėlyną pelėsį, o tokie sūriai kaip „Camembert“ ir „Brie“ – turi baltą pelėsį. Deja, šios rūšies sūriai netinka žmonėms, kurie yra alergiški pelėsiui.

Maistas, kuris yra saugus pašalinus pelėsį

Saugu valgyti pašalinus pelėsį:

  • Visa rūkyta ir vytinta dešra
  • Neapdorotas kietasis sūris
  • Pelėsiniai sūriai
  • Kietos daržovės

Pavojingi maisto produktai, kuriuos reikia išmesti:

  • Virta dešra ir kiauliena
  • Virta vištiena, kiti mėsos gaminiai, makaronai
  • Minkštas sūris, grietinė ir jogurtas
  • Vaisių uogienė ir želė
  • Minkštos daržovės ir vaisiai
  • Riešutai, ankštiniai, žemės riešutų sviestas
  • Duona ir duonos gaminiai

Rekomenduojami video