Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ekspertas pataria ryte negerti latės: kuo ji kenkia

Tai gali paveikti jūsų toleranciją kofeinui.

Ruduo jau čia, o tai reiškia, kad prasidėjo moliūgų ir kitokių prieskonių latės, languotų šalikų, patogių megztinių ir krentančių lapų sezonas.

Moliūgų prieskonių latte tapo vėsesnių mėnesių sinonimu. Tačiau miego ekspertas Reksas Isapas rekomenduoja jų negerti vos tik pabudus. Kaip jis paaiškino laikraščiui „Mirror“, geriausia palaukti bent valandą.

Pasak jo, kortizolio, kuris siejamas su stresu, lygis pasiekia aukščiausią lygį, kai 7 val. ryto suskamba žadintuvas ir jūs atmerkiate akis.

Šis hormonas „pakelia“ jūsų budrumą. Jei kofeino vartosite iškart pabudę, išsivystys jūsų tolerancija stimuliatoriui.

„Dienos metu mūsų smegenys gamina cheminę medžiagą adenoziną, kuris skatina miegą.

Kuo ilgiau esame budrūs, tuo daugiau adenozino susikaupia, todėl jaučiamės mieguisti.

Tačiau kofeinui tenka pagrindinis vaidmuo - jis blokuoja adenozino receptorius, išlaikydamas mus budrius ir skatindamas budrumą.

Todėl jei kada nors turėjote sunkumų pailsėti po kavos prisigėrusios dienos, tai gali būti pagrindinė priežastis“, - pažymėjo Isapas.

Kaip žinote, šis kultinis gėrimas jau tapo „Starbucks“ kavinių tradicija.

Ten jis patiekiamas karštas, ledinis arba frapučino pavidalo.

Šis kavos gėrimas „gaminamas rankomis iš specialaus espreso, derinamas su moliūgų prieskoniais pagardintu padažu ir garintu pienu, patiekiamas su plakta grietinėle ir cinamono, imbiero, muskato riešuto ir gvazdikėlių prieskonių mišiniu“.

Rekomenduojami video