Pranešama, kad buvo atlikti tik keli nedideli tyrimai su žmonėmis ir jų rezultatai nėra įtikinami.
Žalioji arbata jau daugelį amžių laikoma dietine priemone: senovės Kinijoje prieš 2000 metų žmonės reklamavo šį gėrimą kaip priemonę, padedančią numesti svorio.
Šiandien šis gėrimas tapo pagrindiniu dietologinių knygų ir mitybos planų elementu, rašo „The New York Times“.
Pastebima, kad žalioji arbata populiarėja „TikTok“.
„Virusiniuose vaizdo įrašuose teigiama, kad šis gėrimas padeda numesti kilogramus, ir netgi vadinama „gamtos ozempiku“.
Kai kuriuose įrašuose siūloma išgerti iki penkių puodelių per dieną“, - rašoma leidinyje.
Kaip pažymi Džjotsna Goš (Jyotsna Ghosh), Džonso Hopkinso universiteto nutukimo gydytoja, nors yra tam tikrų tyrimų apie žaliąją arbatą ir svorį, įrodymai, ar vienas ar keli puodeliai gali padėti sudeginti papildomus kilogramus, nėra aiškūs.
Daugelyje „TikTok“ vaizdo įrašų teigiama, kad žalioji arbata didina GLP-1 - žarnyno hormono, kuris skatina kasą gaminti insuliną po valgio, - gamybą.
Šis insulinas savo ruožtu mažina cukraus kiekį kraujyje. GLP-1 taip pat lėtina maisto išėjimo iš skrandžio greitį ir veikia smegenų sritis, reguliuojančias alkį.
Nurodoma, kad Ozempic ir panašūs vaistai gamina junginį, kuris imituoja GLP-1, todėl žmonės greičiau pajunta sotumo jausmą. Daugelis nustoja jausti stiprų potraukį maistui.
„Kai kurie tyrėjai teigia, kad žalioji arbata gali stimuliuoti GLP-1.
Tyrimai parodė, kad žaliosios arbatos ekstraktas gali sumažinti cukraus kiekį diabetu sergančių pelių kraujyje.
Tačiau atlikti tik keli nedideli tyrimai su žmonėmis, ir jų rezultatai nėra vienareikšmiai.
Vienas iš nedaugelio klinikinių tyrimų šia tema, kuriame dalyvavo 92 žmonės, sergantys 2 tipo diabetu, parodė, kad nebuvo pastebimo GLP-1 gamybos skirtumo tarp žmonių, vartojusių žaliosios arbatos ekstraktą, ir tų, kurie vartojo placebo tabletes“, - rašo ‚The New York Times‘.
Ekspertų nuomone, bet koks žaliosios arbatos poveikis GLP-1 greičiausiai yra nereikšmingas.
Pažymima, kad daugelyje teiginių apie žaliąją arbatą ir svorio metimą minimi du šio gėrimo komponentai: kofeinas ir antioksidantai.
Dr. Ghosh teigimu, kofeinas teoriškai gali šiek tiek pagreitinti žmogaus medžiagų apykaitą. Tačiau mažai tikėtina, kad šis poveikis lems reikšmingą svorio mažėjimą,
Kalbant apie antioksidantus, žaliojoje arbatoje yra junginių, vadinamų polifenoliais, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir sumažinti uždegimą.
Tyrimai su gyvūnais ir žmogaus ląstelėmis parodė, kad šie junginiai gali pagerinti medžiagų apykaitą ir sumažinti riebalų pasisavinimą iš žarnyno. Tačiau bandymų su žmonėmis rezultatai nevienareikšmiai.