Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
A. Unikauskas: cukrus slepiasi ten, kur net neįtariate

XIX a. pradžioje statistinis žmogus suvartodavo 5 kg cukraus per metus. Dabar per tą patį laiką žmogus suvartoja 70 kg cukraus, dažniausiai – apie tai net nenutuokdamas. Taip sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

„Cukrus slepiasi ten, kur net neįtartumėte jo esant. Pvz., tam, kad nuslopintų pomidorų padažo natūralų rūgštingumą, gamintojai jį saldina. Tad viename litre pomidorų padažo yra 58 šaukšteliai cukraus. Dviejuose litruose jogurto su priedais – 80 šaukštelių, dviejuose litruose sulčių – 52 šaukšteliai, o viename kilograme sausų pusryčių – net 90 šaukštelių cukraus“, – vardija gydytojas.

Anot A. Unikausko, jei žmogus dieną pradeda pusryčiais su cukrumi, visą likusią dieną jis nuolat užkandžiauja ir jaučiasi alkanas. Taip yra todėl, kad cukrus trumpam pašalina alkio jausmą, bet netrukus žmogus išalksta dar labiau. Negana to, per didelis cukraus vartojimas kelia pavojų žmogaus sveikatai.

„Didelis cukraus vartojimas yra pagrindinė priežastis, kodėl kraujyje yra daug blogojo cholesterolio. Be to, jis yra pagrindinis vėžinių ląstelių energijos šaltinis. Kuo daugiau jos gauna cukraus, tuo greičiau jos dauginasi“, – aiškina A. Unikauskas.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rekomenduojami video