Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Imunitetą stiprinantys augalai

Kasmet žiemai įpusėjus padaugėja peršalimo ligomis ir gripu sergančių žmonių. Kaip stiprinti imunitetą, kad šaltojo meto negalavimai mus aplenktų ar bent jau susirgę greičiau pasveiktume? Pirmiausia peržiūrėkime žaliąją namų vaistinėlę – kokių imunitetą stiprinančių vaistažolių prisirinkome per vasarą.

Rausvažiedės ežiuolės

Šios dekoratyvios, visą vasarą iki rudens šalnų žydinčios darželio gėlės – numeris vienas tarp vaistažolių, stiprinančių organizmo atsparumą. Visos ežiuolių dalys – žiedai, lapai ir šaknys – turi medžiagų, naikinančių žmogui kenksmingas bakterijas ir virusus. Vieną šaukštą džiovintų ežiuolių termose užplikykite stikline verdančio vandens, palaikykite pusvalandį ir gerkite prieš valgį kartą per dieną (gydymosi kursas – savaitė). Iš ežiuolių farmacijos pramonė gamina daugybę papildų imunitetui stiprinti, tačiau šie augalai gelbsti ir jau susirgus gripu, stomatitu, cistitu. Jų preparatus gali vartoti ir vaikai.

Paprastieji čiobreliai

Čiobrelių arbatą su medumi tinka gerti peršalus, sergant bronchitu, kosint, nes jie palengvina atsikosėjimą. Biologiškai aktyvios čiobrelių medžiagos pasižymi dezinfekuojamomis ir raminamomis savybėmis. Čiobreliai gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą, normalizuoja žarnyno mikroflorą.

Vaistinės medetkos

Medetkų žiedų arbata slopina įvairius uždegimus, todėl tinka gerti skaudant gerklę, užkimus, kosint. Ruošiant arbatą medetkas tinka maišyti su čiobreliais, ežiuolėmis ar kitomis vaistažolėmis. Be to, medetkos raminamai veikia centrinę nervų sistemą, mažina jaudulį, stiprina širdies darbą.

Juodieji serbentai

Jei turite džiovintų arba šaldytų juodųjų serbentų, pats laikas juos valgyti ir pajusti jų teikiamą įvairiapusę naudą. Juodieji serbentai turi daugybę vitaminų (C, E, B2), folio rūgšties, karoteno, įvairių mineralų (kalio, natrio, magnio, geležies). Virtoje serbentų uogienėje vitaminų mažiau, tačiau naudingieji mineralai išlieka. Sveikatai naudingos ne tik serbentų uogos, bet ir lapai. Jų arbata slopina uždegiminius procesus, stabdo mikrobų ir grybelių vystymąsi, tinka aterosklerozės profilaktikai, sergant inkstų ir šlapimtakių uždegimu. Juodųjų serbentų nereikėtų vartoti, jeigu padidėjęs kraujo krešumas.

Spanguolės

Šaltai laikomomis spanguolėmis galima mėgautis visą žiemą. Šios pelkių uogos – tikras naudingų vitaminų ir mineralų sandėlis. Jų reikia valgyti persišaldžius, kamuojant nuovargiui. Be to, jos turi priešuždegiminių, kraujavimą stabdančių, organizmą stiprinančių savybių. Spanguolės gerina apetitą ir virškinimą (ypač tinka sumažėjus skrandžio rūgštingumui), stimuliuoja kasos darbą. Šias uogas būtina vartoti geriant antibiotikus – jos švelnina šalutinį šių vaistų poveikį. Spanguolės padeda ir kenčiant nuo inkstų ir šlapimtakių uždegimo bei akmenligės. Jų nepatartina vartoti esant dideliam skrandžio rūgštingumui.

 

Parengė Valda Dagilė

 

Rekomenduojami video