Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (Šiaulių VMVT) sprendimu laikinai sustabdyta maisto tvarkymo veikla Šiaulių rajone įsikūrusioje kaimo turizmo sodyboje „Lakštingalų sala“. Sprendimas priimtas dėl ūmios žarnyno infekcijos protrūkio.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamentas informavo Šiaulių VMVT apie 8 gyventojus, susirgusius ūmia žarnyno infekcija. Paaiškėjo, kad susirgusieji vestuvių pobūvio, vykusio kaimo sodyboje „Lakštingalų sala“, dalyviai.
Šiaulių VMVT nedelsiant pradėjo tyrimą. Patikrinimo metu inspektoriai nustatė, kad išduotas leidimas kaimo turizmo sodyboje tiekti pagamintą valgį ne daugiau kaip 20 asmenų. Tokį lankytojų skaičių aptarnauti pakanka esamų gamybos įrenginių, šaldymo ploto bei aptarnaujančio personalo. Tačiau pobūvyje dalyvavo 53 asmenys. Maisto tvarkymo vietoje nustatyta šiurkščių pažeidimų: rasta daugiau kaip 70 kg neženklintų žaliavų (kai kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę 2017 ir 2018 metais), susidėvėjęs smulkus gamybinis inventorius, neužtikrintas gaminamų patiekalų atsekamumas ir asmens higiena (trūko rankų plovimo, dezinfekavimo priemonių). Dvi virtuvės darbuotojos nebuvo išklausiusios higienos įgūdžių mokymo kursų. Maisto tvarkymo patalpose vestuvių dalyviams leista gaminti desertą iš atsivežtų maisto produktų.
Nustačius maisto saugai įtakos turinčių pažeidimų, atrinkti pagrindinių patiekalų žaliavų mėginiai ištirti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Atlikus tyrimus, šaldytų viščiukų broilerių šlaunelių (tinka vartoti iki 2019-12-14, kilmės šalis Lenkija) mėginiuose aptikta salmonelių.
Šiaulių VMVT sprendimu kaimo sodyboje „Lakštingalų sala“ maisto tvarkymo veikla laikinai sustabdyta. Atnaujinti savo veiklą įmonė galės tik pašalinusi visus nustatytus trūkumus ir inspektoriams atlikus pakartotinį patikrinimą.
„Griežti sprendimai priimti, nes viešojo maitinimo įmonėse, kuriose nesilaikoma higienos reikalavimų, gaminama iš neaiškios kilmės žaliavų, kyla didelė infekcinių susirgimų protrūkių rizika. Be to, gyventojams ir viešojo maitinimo įmonių vadovams nereikėtų pamiršti, kad į pobūvius ne tik draudžiama atsinešti namuose ar kitų gamintojų pagamintus patiekalus, tortus ar kitus maisto produktus, bet ir patiems juos gaminti šventės metu. Tokius gaminius gaminti, užsakyti ir pristatyti gali paslaugų tiekėjai iš bet kurios Lietuvoje oficialiai įregistruotos maisto tvarkymo įmonės“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė.