Šiauliuose sustabdyta nelegaliai vykdyta lauko prekyba šviežia žuvimi ir mėsos gaminiais.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad pagal gautą informaciją kovo 17 d. Šiaulių departamento inspektoriai kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pareigūnais patikrino ir nustatė, kad lauko prekyba šviežia žuvimi, mėsos gaminiais ir žuvies produktais Krymo g., Šiauliuose, vykdyta antisanitarinėmis sąlygomis ir be tokiai veiklai būtino VMVT leidimo.
Prekiautojas turėjo tik VMVT išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą mažmeninei sezoninei vaisių ir daržovių prekybai.
Patikrinimo metu pareigūnams jis nepateikė daugiau kaip 43 kg maisto produktų saugą ir įsigijimą patvirtinančių dokumentų. Mėsos ir žuvies produktai buvo neženklinti, todėl jų atsekamumas negalimas. Nebuvo galima nustatyti, kas ir kada šiuos itin greitai gendančius maisto produktus pagamino, kur jie buvo laikomi, kokiomis sąlygomis pagaminti ir atvežti į prekybos vietą. Nenurodyti ir produktų tinkamumo vartoti terminai.
Nefasuotus maisto produktus prekiautojas laikė atvirose dėžėse ant grindinio, neapsaugant produktų nuo išorinės taršos. Be to, neturėjo asmens medicininės knygelės ir privalomų higienos kursų pažymėjimo. Šiam prekiautojui dėl nustatytų pažeidimų prekiauti minėtais maisto produktais uždrausta.
Apsiperkantiems lauko prekyvietėse VMVT pataria ne tik atkreipti dėmesį į parduodamų maisto produktų laikymo sąlygas, ženklinimą, bet ir apžiūrėti, ar nepažeistos pakuotės, ar nepasibaigęs produktų tinkamumo vartoti terminas, ar jie apsaugoti nuo aplinkos taršos. Jei maisto produktai yra greitai gendantys, jie turi būti parduodami iš šaldymo įrenginių.
Jei įmanoma, pirkėjams reikėtų ir fiziškai įvertinti produkto kokybines savybes (kvapą, spalvą), o juos perkant visada prašyti pirkimo kvito, nes turėsite garantiją, kad prekė įsigyta legaliu būdu.
Pasak specialistų, prieš šventes nelegali prekyba paprastai suaktyvėja. Žmones vilioja gatvės prekiautojų prašoma mažesnė maisto produktų kaina. Tačiau labai svarbu suprasti, kad perkant neaiškios kilmės maistą, parduodamą be ženklinimo etikečių, nenurodant tinkamumo vartoti termino datos, nesilaikant bendrųjų higienos ir temperatūros reikalavimų, labai rizikuojama savo ir aplinkinių sveikata.