Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata
Atskirk pelus nuo grūdų
Konkursai
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Rubrika
Tik 7 proc. vaikų vartoja pakankamai žuvies

Moksliniai tyrimai vis dažniau pabrėžia omega-3 riebalų rūgščių svarbą vaikų ir paauglių sveikatai. Šios polinesočiosios riebalų rūgštys, ypač dokozaheksaeno rūgštis (DHR) ir eikozapentaeno rūgštis (EPR), būtinos smegenų vystymuisi, pažintinėms funkcijoms, regai, imunitetui ir emocinei gerovei.

Kelia nerimą

2025 m. vasarį Lietuvoje atliktas vartotojų tyrimas, kurį „Fjord Strong Omega-3“ užsakymu vykdė tyrimų bendrovė „Norstat“, atskleidė nerimą keliantį faktą – tik 7 proc. vaikų vartoja pakankamai žuvies. Beveik pusė Lietuvos vaikų (47 proc.) žuvį ir jūros gėrybes valgo rečiau nei kartą per mėnesį, o 4 iš 10 – tik 1–2 kartus per mėnesį.

„Tai kritiškai mažas kiekis, – aiškina mitybos specialistė Jevgenija Jansonė. – Omega-3 trūkumas gali apsunkinti vaikų dėmesio koncentraciją, didinti sergamumą peršalimo ir virusinėmis ligomis, kelti regėjimo sutrikimų riziką, daryti neigiamą įtaką įvairioms organizmo funkcijoms.“

Nauda kiekvienai kūno ląstelei

Tyrimo rezultatai parodė, kad net 93 proc. vaikų žuvies valgo mažiau nei rekomenduojama. Įdomu tai, kad žuvies valgymo dažnis priklauso nuo tėvų išsilavinimo – aukštąjį išsilavinimą turinčių tėvų vaikai dažniau valgo pakankamą kiekį žuvies.

„Tai natūralu, nes šeimos nariai valgo tą patį maistą, be to, tėvai formuoja vaikų mitybos įpročius, – teigia mitybos specialistė. – Kai kurie tėvai išvis negamina žuvies, nes patys jos nemėgsta arba nemato reikalo. Lietuvoje 13 proc. vaikų jos nevalgo, nes jiems tiesiog nepatinka skonis. Galbūt ne visi tėvai domisi ir žino naujausių mokslinių tyrimų išvadas, pavyzdžiui, omega-3 vartojimas vos per mėnesį reikšmingai pagerina 3–17 metų vaikų kognityvines funkcijas: smulkiąją motoriką, kalbinį ir vizualinį suvokimą bei mažina nerimo lygį. Omega-3 yra gyvybiškai svarbus komponentas nuo pat gyvybės pradėjimo momento – jis padeda formuotis vaisiaus smegenims, nervų sistemai ir regėjimo organams. Suaugusiesiems jis svarbus išsaugant aiškų protą, atmintį ir gyvybiškai svarbių organų sveikatą.“

Rekomenduojami kiekiai

Klinikiniuose tyrimuose naudojami EPR ir DHR kiekiai yra ženkliai didesni nei oficialiai rekomenduojamos Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) normos. Be to, šiuolaikinės visuomenės, ypač vaikų ir paauglių, mityboje vyrauja didelis kiekis omega-6 turinčių produktų, kurie blokuoja vertingųjų omega-3 pasisavinimą.

Anot mitybos specialistės J.Jansonės, siekiant subalansuoto santykio, svarbu ne tik kuo didesnis omega-3 kiekis, bet ir omega-6, ypač iš perdirbto maisto, mažinimas mityboje.

„Kiekvieno omega-3 poreikis yra individualus. Jis priklauso nuo sveikatos būklės, sveikatos tikslų, mitybos, gyvenimo būdo. Tačiau bendra rekomendacija galėtų būti suvartoti bent po 1 000 mg omega-3 kasdien, o vaikams nuo 3 metų – bent po 450 mg“, – pataria specialistė.

Organizmas pats negamina omega-3, dėl šios priežasties jas būtina gauti su maistu. Reikiamą omega-3 kiekį galima gauti vartojant ne mažiau kaip 180–200 g žuvies ar jūros gėrybių du kartus per savaitę.

Didžiausią omega-3 koncentraciją turi:

·         ančiuviai – 1,4–2,2 g EPR + DHR per 100 g porciją;

·         atlantinė lašiša – 1,29–1,38 g EPR + DHR per 75 g porciją;

·         silkė – 1,6 g EPR + DHR per 75 g porciją;

·         keptas upėtakis – 0,66–0,74 g EPR + DHR per 75 g porciją.

Rekomenduojami video