Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Anykščių mieste dygsta prabangūs grybai

Gal kiek keista, tačiau Anykščių mieste pavyko rasti valgomųjų briedžiukų (Morchella esculenta). Šie grybai auga tik balandžio-gegužės mėnesiais. Valgomieji briedžiukai dažniau auga tuose miškuose, kuriuose dirvožemio nejudina žmonių technika, o miestuose aptinkami itin retai. Štai koks (nuotraukoje) briedžiukas stebi praeivius pačiame Anykščių miesto centre. Beje, tai itin brangūs grybai – vienas jų kilogramas gali kainuoti šimtus dolerių.

Valgomieji briedžiukai auga įvairiuose miškuose ir net senuose soduose. Jie labiausiai mėgsta brandų, nejudintą dirvožemį. Briedžiukai retai dygsta pavieniai – įprastai šie grybai auga grupėmis. Jie aptinkami didelėje Europos dalyje, Šiaurės Amerikoje ir Kinijoje. Kilogramo kaina, priklausomai nuo grybų kokybės, svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų dolerių. Ir restoranai noriai juos perka.

Valgomųjų briedžiukų vaisiakūniai yra ne tik skanūs, bet ir labai kvapnūs. Be to, dėl bičių korį primenančios tekstūros, šie grybai taip pat labai gražiai atrodo ir lėkštėje. Šie grybai turi toksinų, tačiau jie yra lengvai pašalinami maisto gamybos metu.

Rekomenduojami video