Alytaus rajone Miroslavo seniūnijoje Kumečių kaime gyvenanti 35-erių ūkininkė Giedrė Varankienė šiandien nesupranta dejuojančiųjų, kaip sunku išgyventi kaime, – girdi, nėra darbo, karvių auginti neapsimoka, nes pienas superkamas vos ne pusvelčiui. Tačiau pagrindinė bėda, Giedrės pastebėjimu, patys žmonės nenori daug dirbti, savo jėgomis kurtis gerovės.
Jos šeimai taip pat nelengva buvo įsitvirtinti gimtuosiuose Kumečiuose. Kai mama perleido ūkį, Giedrė su vyru Algimantu pieną taip pat pardavinėjo supirkėjams, bet ėmus kristi jo kainai, moteris sugalvojo imtis sūrių gamybos. Dabar jau antrus metus nebeparduoda savo keturių karvių pieno, gamina sūrius ir neatsigina užsakymų.
„Sėdėjome ant laiptų ir galvojome, ką daryti“
Giedrė ir Algimantas – abu iš Kumečių. Jų bendras gyvenimas prasidėjo prieš septyniolika metų. Tada abu pradėjo kurtis Algimanto tėvų sodyboje.
„Jūs neįsivaizduojate, kiek daug čia visko reikėjo. Sėdėjome ant namo laiptų ir galvojome, ką daryti, nuo ko pradėti. Visiškai naujai pasistatėme tvartą, susitvarkėme namą. Viską už savo uždirbtus pinigus. Jei ir pasiskolinome, stengėmės greitai atiduoti“, – prisimena Giedrė.
Nuo pat įsikūrimo jie laikė kelias karves, pieninėms pardavinėjo pieną, nes tuomet dar neblogai mokėjo. Kadangi pati Giedrė dirbo laiškaneše, Algimantas – statybose, sumanyti darbai sodyboje judėjo į priekį.
Po kurio laiko Giedrės mama nusprendė atsisakyti ūkininkavimo, dukrai perleido žemę ir karves, tad jauna moteris, nors neturėdama didelės sveikatos, tiesiog atsidavė savo ūkiui, atsisakė darbo pašte. „Man jau kaip laiškanešei buvo sunku apvažiuoti daugiau nei dvidešimties kilometrų maršrutą“, – sako moteris.
Pradėjus pigti superkamam pienui Giedrė greitai sumąstė, kaip galima daugiau užsidirbti. Pusę primelžto pieno dar parduodavo, o iš kitos pusės pradėjo gaminti varškę, sviestą ir parduoti Alytaus turguje.
Tačiau netrukus jaunai ūkininkei gimė mintis visiškai atsisakyti pieno pardavimo supirkėjams. „Galvoju, kodėl negaliu imtis tik gaminti varškę, sviestą, sūrius, kam reikia dar ir pieną pardavinėti? Mačiau, kad mano produktai žmonėms patinka, jie perka. Vietoj buvusios vyro tėvo kalvės įsirengėm gamybai reikalingą virtuvę, išsiėmiau veterinarinę pažymą ir, kaip sakoma, pradėjau savo šeimos verslą“, – mintimis dalijasi G.Varankienė.
Gaminti sūrius išmoko pati
Gaminti varškę ir sviestą Giedrei buvo ne naujiena. Tačiau reikėjo išmokti daryti sūrius. „Nuvažiavau pas vieną tokią kaimo moterį. Tiesiog negalėjau apsikęsti tvyrančio kvapo, o dujinė kokia… O ji man ir sako: taip bus ir pas tave“, – mena Kumečių kaimo gyventoja.
Ir iš karto pareiškia, kad pas ją nei blogų kvapų, nei neišvalytos dujinės viryklės niekada nerasi. Ir iš tiesų, pas ją lauko virtuvėje ideali tvarka – viskas nušveista, švarūs rankšluosčiai ir staltiesės, o pagaminti sūriai surikiuoti šaldytuve.
Juos gaminti išmoko pati. Kaip sako, pradžioje teko ir išmesti, bet užteko kantrybės pasiekti tikslą – paprastiems varškės ir saldiems sūriams susirasti pirkėją.
Dabar moteris kartą per savaitę su savo gaminiais vyksta į Simno turgų, nemažai pirkėjų atvyksta ir į namus. Antrus metus tuo užsiimanti Giedrė šiandien turi apie 30–40 nuolatinių pirkėjų. Dabar per savaitę paruošia apie 60, vasarą – net apie 150 sūrių.
„Darbas tikrai nelengvas, viską turi padaryti rankomis. Ir dar, kaip sakau, reikia turėti dvigubas akis, kad kažko blogai nepadarytum, kad neprarastum pirkėjo“, – atvirauja Giedrė.
Šiandien jai iš tiesų sekasi – neatsigina užsakymų, ypač sviesto, kurio pirkėjų jau turi iki Kalėdų.
Nejaučia konkurencijos
Kumečių kaimo ūkininkė prisipažįsta, kad dabartinis jos verslas tikrai nenuostolingas, tik reikia labai daug dirbti, tiesiog atsidavimo darbui. Giedrė dėl savo gaminių konkurencijos nejaučia, tik gal kai kurių žmonių pavydą, kad sekasi.
„Aš daug kam sakau: imkitės tokio verslo ir jūs, neparduokit tik žalio pieno. Bet, kaip pastebiu, žmonės labai nenori dirbti, tik dejuoja, kaip viskas blogai. Žinokit ir mums nėra lengva. Keturias karves pasimelžiu rankomis, kartais mama padeda. Vyras dirba stogdengiu, bet ir jis ūkyje mėžia, girdo gyvulius. Turim devynis hektarus žemės, ir ją reikia dirbti, prižiūrėti. Dukros gali padėti tik vasarą, kai nesimoko“, – apie gyvenimo kaime kasdienybę pasakoja G.Varankienė.
Savo šeimos verslo Giedrė neketina atsisakyti kol leis sveikata, nes dar daug yra planų. „Mes kiekvienais metais kažką atsinaujiname. Neseniai mergaitėms įrengėme kambarius antrame namo aukšte, vasarą planuojame pasistatyti pirtį, visko reikia“, – tvirtina jauna ūkininkė.
Artėjančioms Kalėdoms prie namo kieme jau pastatyta ir eglutė. Tik puošti dar nesinori, kol dangus nepaberia sniego. O ji tikrai šventiškai sušvis, kaip ir šių jaunų žmonių siekiai kaime gyventi gražiau ir geriau.
Alma MOSTEIKAITĖ