VšĮ „Sūrininkų namai“ (SN) jau trečius metus rengia neformalius sūrininkystės kursus. Nuo veiklos pradžios SN žinių įkrėtė apie 180 klausytojų. Du trečdalius jų sudarė smulkiųjų pieno ir ožkų ūkių savininkai, kurių amžius – nuo 20 iki 60 metų. „Valstiečių laikraštis“ pasikalbėjo su SN direktorium Valdu Kavaliausku.
VšĮ „Sūrininkų namai“ direktorius V.Kavaliauskas
Kokie kursų rezultatai? Ar domitės, kaip sekasi juos baigusiesiems?
Su kursų lankytojais dažniausiai susitinkame tradiciniuose sūrininkų susibūrimuose ir turguose. Mano skaičiavimais, apie trečdalis jų atsisako sumanymo gaminti ir pardavinėti sūrius, nes kursuose supranta, kad šis užsiėmimas yra sudėtingas, ne jų jėgoms, arba tikėjosi lengviau uždirbamo pelno. Kitas trečdalis sūrių gamina tik savo šeimai ir giminėms. Ir tik trečiasis trečdalis tampa tikrais profesionalais ir gyvena iš šio verslo.
„Valstiečių laikraštį“ domina pastarasis trečdalis – kokio ūkio savininkas galėtų išgyventi iš sūrių gamybos?
Mūsų skaičiavimais, šeima su keliais vaikais gali normaliai išgyventi perdirbdama ir parduodama 10 karvių pieną, jei per parą perdirbama apie 200 litrų pieno. Mes su žmona Rasa auginame 50 ožkų, per parą gauname iki 150 litrų pieno, jį perdirbame ir parduodame. Jeigu gerai sureguliuoji pieno gamybos, perdirbimo ir pardavimo grandinę, gyvenimu nesiskųsi ir nedejuosi dėl mažų pieno supirkimo kainų.
Ar galėtumėte pateikti konkretesnių skaičiavimų?
Apibendrintai galima skaičiuoti taip: gamybos, perdirbimo ir pardavimo grandinė bus gerai sureguliuota, jeigu už sūrį, kurį galima pagaminti iš litro pieno, gausime apie 1 eurą. Taigi jeigu per dieną perdirbi 200 litrų pieno, turi gauti apie 200 eurų pajamų, tada atmeti išlaidas investicijoms, ūkio išlaikymui – ir neturėtum skųstis dėl pragyvenimo.
Investicijos ne tik įrangai, bet ir žinioms?
Daugiau reikia žinių, nes išmanyti reikia ne tik apie pieno perdirbimą, bet ir apie pieno gamybą bei prekybą. Trys amatai – ir visi svarbūs. Tačiau labiausiai išskirčiau sugebėjimą parduoti savo pagamintą produktą. Pirkėjas gerai jaučia, ar tu jį gerbi, ar esi jam abejingas.
Kada galima tikėtis pelno?
Jeigu tikiesi labai greitai skaičiuoti pelną, geriau šio verslo nepradėk. Visą grandinę, pradedant karvių šėrimo iki baigiant pagaminto produkto pardavimu vartotojui, geriausiu atveju pavyks optimaliai suderinti per metus ar net dvejus. Taigi labai stengdamasis pelną pradėsi gauti trečiais ar net ketvirtais metais.