Švedai mano, kad etiškos gyvulininkystės idėjos neatskiriamos nuo į gyvulių augintojų ūkius atvykstančių skerdyklų paslaugų.
Ratuota alternatyva
Mobiliųjų skerdyklų, kurios atvažiuoja tiesiai į ūkį, čia pat paskerdžia ir išdarinėja gyvulius, patikrina mėsą, dalį skerdenų iškart užšaldo ir išgabena į prekybos vietas, verslas vis labiau įsibėgėja Europos šalyse, skelbia Škotijos (Didžioji Britanija) ūkininkams skirtas leidinys „The Scottish Farmer“.
Pirmoji Europoje mobilioji skerdykla buvo sumanyta ir pagaminta Švedijoje: tokia idėja prieš keliolika metų kilo už 300 km nuo Stokholmo esančio gyvulininkystės ūkio savininkei Brittai- Marie Stegs. Įsitikinusi, kad kokybiškos mėsos gamyba yra neatskiriama nuo vadinamosios etiškos gyvulininkytės, itin didelį dėmesį skiriančios gyvulių gerovei, principų, ši ūkininkė sumanė pasiūlyti alternatyvą įprastinėms skerdykloms.
Jos įsteigta bendrovė „Hälsingestintan“ tapo pirmąja Europoje, pradėjusia siūlyti mobiliųjų skerdyklų paslaugas. Technologiškai pažangios „Hälsingestintan“ skerdyklos ant ratų yra visiškai autonomiškos. Jos turi savarankiškas elektros, vandens tiekimo ir šildymo sistemas, įrengtas darbo vietas veterinarams, jų padėjėjams, persirengimo patalpas skerdyklos darbuotojams, dušus ir tualetus.
„Hälsingestintan“ mobiliąją skerdyklą aptarnauja 4 darbuotojai, per dieną joje gali būti paskersta iki 30 gyvulių. Ji sudaryta iš atskirų funkcinių modulių, įrengtų keliose sunkvežimio priekabose. Vienoje iš jų gyvuliai skerdžiami elektros iškrova, kitoje darinėjami ir supjaustomi, trečioje mėsa iškart užšaldoma. Gyvulių skerdimą prižiūri veterinarijos specialistas, turintis užtikrinti, kad su gyvuliais būtų elgiamasi gerai net ir paskutinėmis jų gyvenimo akimirkomis.
Be streso
Pasak Švedijos žemės ūkio mokslų universiteto profesoriaus emerito Bo Algerso, mobiliosios skerdyklos leidžia išvengti didelio streso, kurį galvijai patiria vežami į įprastines skerdyklas, laukdami eilėje (kartais net po kelias dienas), kol pateks į skerdimo cechą. Mokslininkai yra nustatę, kad toks ilgalaikis stresas keičia į skerdyklą atvežtų gyvulių biocheminius rodiklius, glikogeno naudojimą, o dėl to smarkiai nukenčia mėsos kokybė.
Mobiliosios skerdyklos leidžia viso to išvengti: gyvulį į skerdimo priekabą atveda pats šeimininkas. Streso išvengti padeda ir pažįstama aplinka, ir laikinai pravertos priešingos priekabos durys. Kadangi gyvulys priešais save mato atvirą erdvę, jis išlieka ramus iki pat paskutinės akimirkos, kai skerdyklos darbuotojas paleidžia elektros iškrovą.
Bendrovės „Hälsingestintan“ atstovai pabrėžia ir kitą mobiliųjų skerdyklų privalumą – jos esą leidžia užtikrinti visišką mėsos produktų tiekimo grandinės nuo konkretaus gyvulininkytės ūkio iki parduotuvės prekystalio skaidrumą. Kiekvienas pirkėjas žino, kad perka kokybišką mėsą iš vieno ar kito konkretaus ūkio.
„The Scottish Farmer“ teigimu, mobiliųjų skerdyklų paslaugos tapo paklausios ne tik pačioje Švedijoje, bet ir užsienyje: Prancūzijos bendrovė „SAS Boeuf Ethique“ pasirašė sutartį su „Hälsingestintan“ mobiliųjų skerdyklų verslo steigimo sutartį. Planuojama, kad skerdyklos ant ratų Prancūzijos kaimo keliais ims važinėti jau kitais metais.