Ruduo toks metas, kai kyla mintis ir atsiranda noras susitikti, o tam puikiausias būdas – jau gražia kaimelio tradicija tapęs Pajieslio šeimininkių sambūris.
Ketverius metus iš eilės į tradicinį rudeninį sambūrį kviečiamos visos Pajieslio kaimo šeimininkės ir maisto gamyba besidominčios moterys, kurios pristato savo pamėgtus patiekalus bei susipažįsta su kaimynių ar bičiulių įmantrybėmis ir subtilybėmis. Šių metų sambūrio tema – „Mano firminis patiekalas“.
Įvairios temos
„Pirmą kartą prieš ketverius metus Šeimininkių sambūrį rengėme neatsižvelgdamos į temą. Tą kartą į susitikimą šeimininkės skubėjo nešinos savo mėgstamiausiais patiekalais.
Antrais metais, įgijusios šiek tiek patirties, surengėme teminį sambūrį. Tąkart patiekalai privalėjo būti gaminami su grybais ar iš jų.
Kadangi teminis sambūris pasiteisino, perėjusiais metais šeimininkės buvo įpareigotos gaminti iš mums visiems puikiai žinomos ir kone kiekvienos šeimininkės darže augančios daržovės – bulvės – antrosios lietuvių duonos.
Tą kartą renginyje ne tik skanavome ir šnekučiavomės apie patiekalus. Šventės metu buvo surengtas įdomus protmūšis, leidęs pamiklinti smegenis.
Šiemet apie šventės tematiką vėlgi ilgai galvojome. Galiausiai nusprendėme pasirinkti firminio patiekalo temą“, – visus sambūrius prisimena Pajieslio daugiafunkcio centro renginių organizatorė Almonė Šilkaitytė.
Netikėtam svečiui užklupus
Pati Almonė Šeimininkių sambūrio dalyves vaišino, kaip ji sako, paprastais, lengvai paruošiamais, tačiau pamėgtais patiekalais.
„Labai mėgstu grybauti, todėl kiekvienais metais prisirenku grybų, juos marinuoju, o tada panaudoju gamindama itin pamėgtą, greitai paruošiamą grybų mišrainę.
Reikia visai nedaug: dedu marinuotų grybų, konservuotų žirnelių, įpjaustau svogūniuko ir pagardinu majonezu. O kai darže uždera gausus pomidorų derlius ir jų nebeturiu kur dėti, džiovinu. Džiovinti pomidorai puikiai tinka prie silkės.
Taigi, rodos, paprasti patiekalai, tačiau užklupus netikėtam svečiui – puiki išeitis vaišėms“, – teigia Almonė.
Obuolių pyragas
Obuolių pyrago Almonė paragavo prieš keletą metų, su folkloro ansambliu koncertuodama Apytalaukyje.
„Kepant šį pyragą tereikia prisiminti proporcijas: 2 kiaušiniai, 2 šaukštai miltų, 2 šaukštai cukraus, na, o toliau atitinkamai dvigubiname. Asmeniškai aš kepu iš 6 kiaušinių. Na, o obuolių nepagailiu, kadangi patinka drėgnas kepinys“, – apie mėgstamą kepinį pasakoja Almonė.
Pirmenybė – tradiciniams patiekalams
Ruošdama maistą Almonė nevengia išbandyti naujovių, tačiau improvizacijoms moteris neteikia pirmenybės.
„Įsitikinau – kas jau įprasta mano skoniui, būtent tam ir teikiu pirmenybę. Žinoma, mėgstu ir saulėje džiovintus pomidorus, ir alyvuoges, ir įvairių rūšių sūrius, bet tai man – delikatesas“, – tikina Almonė.
Natūralūs vaisiai ir daržovės
Nijolė Ribelienė – visų Pajieslyje organizuotų Šeimininkių sambūrių dalyvė, šį kartą su savimi atsinešė konservuotų gaminių.
„Apskritai mano virtuvėje – daugiau tradiciniai patiekalai, tokie kaip zrazai, cepelinai, prie kurių pripratusi visa mano šeima, tačiau nevengiu išbandyti ir naujovių, kurios padeda atrasti įmantrybių, ir jas pritaikyti savo maisto ruošoje.
Mano nuomone, tokie renginiai, kaip kd mūsų Šeimininkių sambūris, labai reikalingi ir naudingi bendruomenei, kaimui, nes tai – puiki galimybė pasimokyti vienai iš kitos, pabendrauti, paskanauti.
Pernai gaminau bulvių armonikėles, na, o šiemet moteris vaišinu firmine burokėlių mišraine su pupelėmis bei pagardu iš raudonųjų serbentų bei česnako.
Visus konservuotus gaminius ruošiu iš natūralių, namuose užaugintų daržovių ir vaisių. Šiemet derlius nenuvylė, todėl žiemai konservuotų gaminių jau spėjau pasigaminti iki soties“, – sako Nijolė.
Burokėlių mišrainė su pupelėmis
Jums reikės: 2 kg virtų burokėlių, 0,5 kg pupelių, 500 g svogūnų, 300 g morkų, 1 stiklinės aliejaus, 1 stiklinės pomidorų padažo, 4 skiltelių česnako, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus.
Gaminimas: pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje. Susmulkintus svogūnus, morkas ir česnakus pakepinkite aliejuje, kol taps minkšti.
Burokėlius sutarkuokite stambia tarka, dėkite į puodą su pupelėmis ir pakepintomis aliejuje daržovėmis.
Galiausiai supilkite pomidorų padažą, įpilkite dar šiek tiek aliejaus, pagardinkite druska, pipirais. Mišrainę troškinkite 45 minutes. Skanaus.
Raudonųjų serbentų padažas
Jums reikės: 0,5 kg raudonųjų serbentų, 200 g cukraus, 50 ml acto, 4 skiltelių česnako, 1 arbatinio šaukštelio druskos, ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, ¼ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų, ¼ arbatinio šaukštelio kvapniųjų pipirų
Gaminimas: trintuvu sutrintus serbentus pilkite į puodą ir užvirinkite. Įpilkite cukrų ir pakaitinkite, kol šis ištirps.
Supilkite actą, įtarkuokite česnaką, suberkite druską, gvazdikėlius, juoduosius ir kvapniuosius pipirus.
Padažą pakaitinkite, tada pilkite į stiklainius. Raudonųjų serbentų padažą šeimininkė naudoja vištienos ar kitiems mėsos patiekalams gardinti. Skanaus!
Kepa bulką
Vandos Plisienės virtuvė jau ne vienerius metus skleidžia gardžios naminės duonos ir senovinės bulkos kvapą. Vanda prisipažįsta, kad dėl laiko stokos naminę duona kepa vis rečiau, tačiau senovinė bulka ant Plisių šeimos stalo – dažna viešnia.
Jums reikės: 350 ml pieno, pakelio mielių, 5 šaukštų cukraus, 50–60 g sviesto, 2 kiaušinių, 600 g miltų.
Gaminimas: pieną pašildykite. Į atskirą dubenėlį atpilkite šlakelį pieno, jame ištirpinkite mieles. Į likusį pieną suberkite cukrų, įdėkite sviestą. Maišykite tol, kol cukrus ir sviestas ištirps.
Į mielių ir pieno mišinį įmuškite du kaušinius ir sumaišykite su pieno, cukraus ir sviesto mišiniu.
Persijokite miltus. 450 g miltų suberkite į atskirą indą. Į juos supilkite visą skystą mišinį. Šaukštu tešlą gerai išmaišykite, tada supilkite likusius miltus ir minkykite. Tešla turi būti minkšta. Šeimininkė senovinę bulką pagardina razinomis.
Paruoštą tešlą dėkite į kepimo formą, apdenkite švariu rankšluostėliu ir kildinkite apie 1 valandą. Tešlos turi būti dukart daugiau nei buvo supilta į kepimo formą.
Po valandos kildinimo bulkos paviršių ištepkite plaktu kiaušinio tryniu, dėkite ją į iki 150 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę, tada šilumą padidinkite iki 200 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 45 minutes.
Pomidorų sultys
Loreta Surkienė jau ne vienerius metus pasiruošia naminių geltonų pomidorų sulčių. Šiam pomidorų sulčių receptui nereikia sulčiaspaudės.
„Pirmiausia supjaustau pomidorus į keturias dalis, supilu į puodą ir verdu kol masė suminkštėja. maždaug 10 minučių. Po to gautą tyrę, panaudodama plastikinį sietelį, perkošiu, kad neliktų pomidorų žievių ar kitokių nuosėdų.
Sultis dar kartą supilu atgal į puodą, įberiu druskos (vienam litrui sulčių naudoju maždaug 0,5 arbatinio šaukštelio druskos) ir verdu iki užvirimo. Galiausiai supilstau į litrinius ar trilitrinius stiklainius. Padedu juos aukštyn kojomis ir apvynioju antklodėmis, kol sultys visiškai atvės“, – mėgstamą geltonųjų pomidorų sulčių receptą išduoda Loreta.
Šilauogės ir avietės
Loretos darže veši ne tik pomidorai. Sodyboje Loreta augina daugiau nei 30 krūmelių šilauogių.
Kas gali būti skaniau už šviežios, ką tik iškeptos naminės bulkos riekelę su namine šilauogių uogiene ir karšta arbata?
„Šitiek uogų šviežių nesuvalgome, todėl verdu iš jų uogienę. Šilauogė – saldi uoga, todėl visada dedu ir aviečių, kurios priduoda uogienei rūgštumo“, – patarimu dalijasi Loreta.
Susidomėjimo sulaukia
Almonė pasidžiaugė, jog susidomėjimo Šeimininkių sambūris kol kas dar sulaukia, moterys susirenka, gaila tik, kad dalyvių skaičius kasmet vis mažėja.
„Kaimas sensta, o ir dar ta pandemija pakoregavo situaciją. Tačiau jei noras bus, tikrai organizuosime šią šventę ir toliau. Norisi kaime turėti tradicijų, kuriomis galėtume džiaugtis“, – tikina renginių organizatorė.