Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gardžiuokimės su bibliotekininke Jurgita Butke iš Dituvos

Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos Dituvos skyriaus bibliotekininkė J. Butkė, įkvėpta Šv. Agotos liturginės šventės, pakvietė lankytojus paminėti Duonos dieną. Ta proga surengė spaudinių apie duoną parodėlę, vaišino savo kepta duona. „Man malonu dalintis ja su kitais“, – sakė Jurgita.

„Biblioteka mums kaip šventykla, o kažkam atrodo, kad ji nereikalinga, – negalėjo sutikti aktyvi skaitytoja Jūratė Ivanauskienė, dažnai čia apsilankanti su sūnumi. – Kiek žmonių čia susirenka: biblioteka – ne atgyvena.“

Bibliotekininkė Jurgita šiltai pasitinka kiekvieną. Ir simbolinį Duonos dienos minėjimą inicijavo, vaišino atėjusiuosius.

Dituvos bibliotekoje vyksta įvairūs renginiai, edukacijos, parodų, knygų pristatymai. Svečius Jurgita visada apdovanoja savo kepta duona. „Tai prasminga dovana – gera ją duoti, – šypsojosi bibliotekininkė. – Malonu, kad ją gavęs žmogus džiaugiasi.“

J. Butkė duoną pradėjo kepti prieš dešimtmetį, iš draugės gavusi raugo. Ji ilgai tobulino savo receptą, kol pavyko iš plikytos ruginių miltų tešlos iškepti tokią gardžią. „Slaptas ingredientas – meilė“, – nuotaikingai ištarė bibliotekininkė. Taigi ir kepa, ir dalijasi duona su meile.

J. Butkės duonelės skonį žino ne tik dituviškiai. Ji keliavo į Indiją. Keliautojas, vežęs duoną tos šalies piliečiui, grįžęs pasakojo, kaip šis pagarbiai laikė ant rankų, džiaugėsi šia dovana. Jurgitos duona keliavo ir į Vokietiją, Australiją, Norvegiją, o šią savaitę – į Londoną.

J. Butkė sakė, jog rytą duoną užraugia, vakare minko tešlą, o rytą kepa. Kepant pagal jos receptą, išeina keturi kepalėliai.


PLIKYTA DUONA

  • Reikia raugo, 3 stiklinių ruginių ir tiek pat kvietinių miltų, 1 litro verdančio vandens, 0,5 stiklinės cukraus, 1 šaukšto druskos, saujelės kmynų ir dribsnių (avižų, miežių ar kitų).Viską, išskyrus kvietinius miltus, užplikyti, atšalus sudėti raugą ir laukti vakaro. Prieš minkant atsidėti raugo kitam kepimui. Įdėti sėmenų, sezamų, moliūgų sėklų, saulėgrąžų ir palikti rūgti iki ryto. Kepti iki 200o C temperatūros įkaitintoje orkaitėje pusantros valandos.

Virginija LAPIENĖ

Rekomenduojami video