Kėdainiai visoje Lietuvoje garsėja minias pritraukiančiomis Agurkų šventėmis ir nuostabiomis šeimininkėmis, kurios kasmet sugalvoja naujų, originalių ir be galo skanių valgių su agurkais. Nors šiemet didžioji Agurkų šventė darė pertrauką, per surengtą mažesnį šios šventės variantą – Agurkų dieną – šeimininkės varžėsi dėl gardžiausio recepto laimėtojos titulo. Skaniausiais konkursui teiktais valgių su agurkais receptais, meile maisto gaminimui ir patarimais moterys noriai dalijasi su „Rinkos aikštės“ skaitytojais.
Receptai pradėti kaupti
Nors šiemet tradicinė Agurkų šventė nevyko, mažesnis šios šventės variantas turėjo savų pliusų. Vienas jų – pradėtas receptų kaupimas.
Tikslas buvo pradėti kaupti receptų bazę, nes praeitus metus šventėme, dalyvavome, bet tie receptai kaip ir nuplaukdavo, o šiais metais tie receptai pradėti kaupti, norime juos sudėti į tokį kaip ir miniarchyvą“, – pasakoja Kėdainių rajono savivaldybės mero patarėja ryšiams su visuomene Jorūnė Liutkienė.
Receptus siuntė ir konkurse dalyvavo dešimt šeimininkių. Visi jų receptai išsaugoti ir įvertinti. Penkios gardžiausio recepto laureatės buvo apdovanotos „Dansukker“ įsteigtais agurkiniais prizais, o laimėtoja apdovanota pačių organizatorių įsteigtu prizu, kurį sudarė visi agurkiniai produktai šiandien gaminami Kėdainiuose ir kvietimas dviems paragauti agurkų ledų „Tiltas per upę“ restorane „Grėjaus namas“.
Konkurso dalyvės „Rinkos aikštės“ skaitytojams atskleidžia, ką joms reiškia maisto gaminimas ir ko reikia, norint gaminti gerai bei dalijasi gardžiausiais valgių su agurkais receptais.
Paprastą patiekalą paverčiu tikru šedevru, turiu daugybę idėjų ir labai gerą intuiciją, koks ingredientas, su kuriuo puikiausiai dera.
Didžiausia motyvacija gaminti man yra nežinomybė, kaip išeis. Džiugu dėl to, kad dažniausiai išeina labai gerai.
Gaminimui labiausiai prireikia nusiteikimo, o jei dar ir siekis pavaišinti yra...
Manau, norint gerai gaminti, svarbiausia nuolat semtis įkvėpimo ir ryžto, mėgautis tuo, ką darai ir nesustoti tobulėti“, – teigia konkurso dalyvė Jurgita Vaitiekūnienė.
Su „Rinkos aikštės“ skaitytojais moteris dalijasi kepiniukų su žaliuoju įdaru receptu.
500 g miltų, 2 kiaušinių, 100 g grietinės, 200 g sviesto, žiupsnelio druskos, šlakelio šalto vandens.
Įdarui:
500 g varškės, prieskoninių žolelių, druskos pagal skonį, špinatų, 2 sutarkuotų šviežių agurkų.
Gaminimas:
Tešlą atšaldyti. Iškočioti. Kepiniukus su agurkais galima daryti kibinų ar virtinukų forma.
Dėti po šaukštą įdaro, tešlą užlenkti, kraštelį apspausti. Patepti kiaušinio plakiniu ir kepti orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Kiekviena šeimininkė gamina skirtingai
„Skanus maistas yra vienas gyvenimo malonumų.
Manęs nevargina pridegusios skardos, keptuvės, aptaškyta orkaitė, nes naudoju geros kokybės virtuvės reikmenis.
Kai visada po ranka turi daržo gėrybių, dėl maisto gaminimo per daug galvos sukti ir netenka. Manau, kad potraukis maisto ruošimui kiekvienai šeimininkei yra savotiškas.
Pavyzdžiui, pagal tą patį receptą gaminamas patiekalas, o rezultatai būna skirtingi. Tai yra kažkas neapčiuopiamo“, – teigia Genovaitė Kriaučiūnienė.
Konkursui šeimininkė teikė salotų lapų su agurkų įdaru suktinukų receptą.
6 salotų lapų, 200 g varškės, 2 vnt. agurkų, česnako, krapų, svogūnų laiškų, bazilikų, peletrūno, druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Žalumynus nuplaukite ir susmulkinkite. Agurką nuplaukite ir smulkiai sutarkuokite, nuspauskite sultis. Sutarkuokite česnaką. Sutrinkite varškę. Viską sumaišykite. Jeigu sausa varškė, įdėkite graikiško jogurto šaukštą.
Salotas nuplaukite, nusausinkite, ant kiekvieno lapo uždėkite varškės masės ir suvyniokite. Galite apšlakstyti obuolių acto (1 dalis) ir aliejaus (2 dalys) padažiuku.
Svarbiausia įdėti meilės gaminant patiekalą, o visa kita tada tikrai pasiseks.
Jei gamini su meile, su gera nuotaika, eksperimentuoji ir tiki, kad tau pasiseks nudžiuginti artimuosius, manau, kad čia pats geriausias receptas“, – sako konkurso laureatė Aušra Nesterovienė.
Su „Rinkos aikštės“ skaitytojais moteris dalijasi, kaip skaniai marinuoti agurkus.
1 l vandens, 2 valg. š. druskos, 1,5 st. cukraus, 1 st. acto (9%), 1 arb. š. ciberžolės, 2 valg. š. medaus.
Gaminimas:
Į stiklainius įdėti po skiltelę česnako, krapų žiedyną, kvapniųjų ir juodųjų pipirų. Agurkus supjaustyti nesmulkiai ir užpilti verdančiu marinatu. Stiklainius kaitinti puode 10–15 min. Po to užsukti.
„Kam nuobodu kaitinti puode, galima keletą kartų užpilti verdančiu vandeniu“, – priduria Aušra.
Kai paskaitau receptą, jau žinau, koks bus patiekalo skonis, iškart nusprendžiu, kokius produktus dėsiu, kokių ne.
Manau, gaminant svarbiausia kantrybė, nes iš pirmo karto tikrai viskas neišeina. Reikia atrasti savo skonį.
Dar reikia kūrybinės gyslelės ir atsipalaidavimo, neįsitempti su gramais, miligramais, virtuvėje svarbu laisvumas.
Žinoma, svarbu turėti, kam gaminti. Jei turi kam gaminti – tikrai pagaminsi. Gaminimas – meilės išraiška, savo patiekalu tu perduodi energiją“, – teigia Jorūnė Liutkienė.
„Bazinis dalykas – grietinėlė ir pienas. Tai gali būti daugiau/mažiau grietinėlės, daugiau/mažiau pieno. Gali būti ir ne pienas, arba netikras pienas arba tikras riešutų/sojų/avižų pienas, bet išlaviruokite 500 mililitruose.
Na, o aš lieku prie 300 gramų visai neliesos grietinėlės ir 200 gramų pieno.
Pridedu 50 gramų cukraus.
Lašelis vanilės esencijos, vos vos druskytės, taip vos vos, kad tik du trupinėliai. Pašildau. Įdedu išbrinkintos želatinos. Paplaku. Pašildau. Paplaku. Pašildau. Pakvėpuoju. (Želatinos šaukštas)
Cukraus ir grietinėlės dūmelis taip svaigina... Dar pašildau...
Namai sočiai pritvinksta plaktos grietinėlės kvapo, kurį dabar kasdien jaučiu vos įžengusi pro duris.
Dabar galiu draugus nustebinti lengvai saldžiu, švelniu kaip šilkas, širdį apsivejančiu JOS skoniu.
Indukus perbraukiu geru, karčiu alyvuogių aliejumi. Vos vos.
Supilu atvėsintą grietinėlę ir palieku.
Abu pastiprinu – šlakelis laimo, dulkė kardamono. Vienas riešutas. Žiedelis. Paruošta.
Pozityvumas – raktas į sėkmę
„Gaminu dažniausiai savaitgaliais, kai galiu tam skirti laiko nematuodama. Gaminti mane įkvepia gera nuotaika, draugų, svečių laukimas.
Mano nuomone, puikus žmogus – tai besišypsantis, geros nuotaikos žmogus. Tada jam sekasi viskas – darbas, maisto gaminimas, nuo jo lyg ir nukrenta rūpesčiai ir bėdos! Taigi – pozityvumo“, – teigia gardžiausio recepto konkurso laureatė Rasida Adomavičienė.
Rasida dalijasi kaip pasigaminti skanų ryžių garnyrą.
Ryžių garnyras su agurkais
Reikės:
1 kg virtų ir nuplautų ryžių, 0,5 kg smulkiai kubeliais supjaustytų agurkų, 200 g smulkintų krapų, 100 g alyvuogių aliejaus, pusės išspaustos citrinos sulčių, pagal skonį druskos ir pipirų.
Viską sumaišome ir voila.
Justina KURMAUSKAITĖ