Gargždų turguje praėjusį šeštadienį nemenkas pasirinkimas šviežiausių daržovių, kuriomis prekiavo smulkieji ūkininkai ar daržininkai mėgėjai. Stebino, kad vasarai įpusėjant agurkų kilogramas kainavo 1,7 euro, kaina beveik nesikeičia nuo vasaros pradžios. Bulvių galėjai pasirinkti pagal dydį nuo 20 ct iki euro už kilogramą.
Ankstyvosios vėlavo
Praėjusį šeštadienį šviežių bulvių kilogramas kainavo ir 20 centų, ir euras, o pernykščių galėjai nusipirkti už 30 ct.
Ūkininkas Romas bulvių turėjo nedaug – porą maišų atvežė į turgų. „Išdžiovino. Dar taip nebuvo, kad neužderėtų – tragiškas derlius, – kalbėjo ūkininkas iš Žemaičių Naumiesčio, bulvėmis Gargžduose prekiaujantis 13 metų. – Kai temperatūra 25º C, bulvių vegetacija sustoja.“ Jis guodėsi, kad sodino dviejuose skirtinguose laukuose – vienas į smėlingą, kitas į sunkesnę dirvą. Priešingu atveju nebūtų turėjęs derliaus.
Dviejuose hektaruose įvairių veislių bulves auginantis Romas įprastai ankstyvąsias kasti pradėdavo prieš Jonines ar net savaite anksčiau, o šiemet – tik liepos pradžioje. Į Gargždų turgų jų atvežė antrą kartą. „Kai pirmą kartą atvažiavau, šalia buvęs prekiautojas prašė 1,80 euro už kg. Sakė, jog po plėvele augino. Aš pardavinėju tokia pat kaina kaip ir pernai“, – patikino jis. Už kilogramą mažų bulvių prašė 20 centų, vidutinių – 50 ct, didelių – euro. Siūlė ir pernykščių, 30 centų kilogramas kainavo, bet niekas jų nepirko, nors ankstesnį šeštadienį dar buvo paklausios.
Jis pardavinėjo `Rozanta` ir `Adora` veislių bulves, o `Vineta` jo laukuose dar neužderėjusi. Pirkėjoms paprašius miltingesnių, siūlė `Rozantą`, bet pridūrė, kad tai priklauso ne tik nuo veislės. „Jeigu užauginta drėgnesnėje vietoje, nebus miltingos, o jeigu dar trąšų padauginta... Kaip augini, toks bulvių derlius ir jų kokybė“, – dalijosi patirtimi ūkininkas. Jis pridūrė, kad tręšia minimaliai, „ant juoko“, kad bulvė gyvuotų.
Romą pažįsta pirkėjai ir suka prie jo. „Aš visada iš šio ūkininko perku. Bulvės nejuoduoja, skanios“, – sakė viena gargždiškė, nusipirkusi porą kilogramų ir atsisveikinusi iki kito šeštadienio. Kita moteris prisipažino, kad buvo pakeitusi bulvių pardavėją, tačiau ir vėl sugrįžo pas jį.
Juoduoja ir pertręšus
Turguje teko girdėti, kaip pažįstamas pirkėjas rekomendavo bulves pirkti iš Romo. Tačiau jis turi konkurentų – pasirinkimas pirkėjams. Savo bulves Gargždų turguje pardavinėja Šilutės rajono ūkininkas Darius. Šeštadienį sakė pardavęs 8 maišus. Pirmąsias pardavinėjo po 1,2 euro, o tądien – nuo 30 ct iki 1 euro už kg. Jis skundėsi, jog per pusę mažesnis derlius nei pernai. „Didelį plotą reikia nukasti, kol prikasi – daug smulkių“, – sakė Darius. Keturiuose hektaruose auginantis bulves ūkininkas neturi laistymo sistemos.
Gabrielė ne naujokė Gargždų turguje – ne pirmą vasarą pardavinėja tėvų ūkyje užaugintas bulves – po 30 ct, 60 ct ir 90 ct už kilogramą. Sakė pardavusi 5 maišus. „Pirmąsias aną šeštadienį pardaviau po 1,2 euro, bet už kelių valandų kaina krito iki 1 euro“, – sakė mergina.
Eidami į turgų, iš augintojo, žmonės tikisi nusipirkti kokybiškų, skanių daržovių, vaisių ar uogų. „Nusipirkau šviežių bulvių iš ūkininko, bet išvirtos ir atvėsintos bulvės pajuodo. Kitą šeštadienį nusprendžiau pirkti iš pensininkų, nes maniau, jog senas žmogus daug netręšia. Bet šios dar labiau pajuodo!“ – skundėsi „Bangos“ skaitytoja.
„Bulvės juoduoja dėl sausros, drėgmės trūkumo, dėl geležligės, taip pat pertręšus azotinėmis trąšomis. Tiksliai nustatyti galima tik atlikus laboratorinius tyrimus. Bulvių skoninės savybės priklauso nuo veislės“, – „Bangai“ sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža.
Agurkai nepinga
Gargždų turguje dauguma augintojų agurkus siūlė po 1,7 euro už kg ar net po 1,8 Eur. Iš vieno pardavėjo už 5 eurus galėjai nusipirkti tris kilogramus. Karšta vasara įsibėgėja, bet agurkai neatpinga. „Auginti brangu, ir mažai kas juos augina. Anksčiau ir aš sodindavau po 5 tūkstančius daigų, o dabar tik 260, – dėstė prekiautojas. – Auginu natūralioje žemėje, o ne durpių maišuose.“
Kiti pardavėjai agurkus siūlė pigiau – po 1,6 ar 1,5 Eur už kilogramą.
Česnako galvutė kainavo 70 ct arba 6 eurai už kg, už svogūnų kg prašė 1 euro, tiek pat už šviežius kopūstus, už pusę kilogramo šparaginių pupelių – 1,5 Eur. Burokėlių ryšelis kainavo 50–60 ct, o morkų – nuo 50 ct iki 1 euro. Galėjai nusipirkti savotiško skonio šilkmedžio uogų – 2 eurai už stiklinaitę. Litras mėlynių kainavo 6 eurai, uogos rūgštokos. Prekiautoja sakė, kad uogų nedaug, bet Plungės rajono miške per dieną su sūnumi pririnkusi 12 litrų. Voveraičių indelis kainavo nuo 3,5 euro.
Virginija LAPIENĖ