Šiltuoju metų laiku šilumą mėgstančios vaisinės daržovės puikiausiai dera po priedangomis ir po atviru dangumi kone kiekvienoje sodyboje, dažnam net sunku patikėti tuo, kad prekybos tinkluose lietuviški pomidorai sudaro kuklius 30 proc. Pandemija ir Europos žaliasis kursas politikus paskatino pripažinti, kad turime keisti situaciją.
Apsirūpinimas vietiniais produktais
trumpina tiekimo grandinę ir prisideda prie tausesnio gamtos išteklių
naudojimo bei aplinkos taršos mažinimo. Ekstremalių situacijų grėsmės
akivaizdoje tai didina ir šalies saugumą.
Žemės ūkio rūmų tarybos narys, Lietuvos šiltnamių asociacijos (LŠA)
atstovas Donatas Montvila pastebi, kad moderniausi šiltnamiai į prekybos
tinklus jau ištisus metus tiekia salotas, agurkus. Tai, kad žiemos
šventėms galime rasti lietuviškų ilgavaisių agurkų, jau nestebina.
Deja,
tokių šiltnamių skaičius ir bendras per metus užauginamas derlius dar
nėra didelis.
Tačiau prieš teiraujantis apie tolimesnius šiltnamių ūkių planus smalsu
sužinoti, kaip jie šiandien gyvena – ar nesumažino derliaus liepos
mėnesio kaitra.
Šiltnamyje derantiems augalams 34-35 laipsnių karštis, aišku, per
didelis. Moderniausi šiltnamiai turi išeitį – užuolaidas, gali sudaryti
palankesnį mikroklimatą, todėl derlius praktiškai nenukenčia. Pasak LŠA
atstovo, didesnį pavojų nei kaitri saulė kelia iš Vakarų Europos
atslenkančios naujos ligos. Užkratas gali plisti per išaugusį agurkų,
pomidorų importą. Nors atvežtiniai vaisiai skirti prekybos tinklams, per
daugkartinę tarą ar kitu keliu gali patekti ir į mūsų šiltnamius.
„Tai labai pavojinga. Yra tokių ligų, su kuriomis net nežinome, kaip
kovoti, konsultuotis reikia su Olandijos, Belgijos augintojais“, – apie
naujai iškilusį pavojų verslui pasakoja D.Montvila.
Naujos ligos kol kas nepateko į Lietuvą, tačiau Lenkijoje jau
pridarė nuostolių. Mūsų šalies šiltnamių ūkių atstovai vyko pas kolegas
lenkus pasidomėti jų patirtimi, susidūrus su iki tol nežinomais
užkratais. Mūsų šalyje turi būti sukurtas prevencinis apsaugos planas.
Rudenį dėl to LŠA kartu su Valstybine augalininkystės tarnyba planuoja
surengti bendrą pasitarimą-seminarą.
Apskritai šiltnamių sektorius nuolat auga ir stiprėja, todėl auga ir
rinkai siūlomas gėrybių asortimentas.
Vien tik į prekybos tinklus
tiekiamų lietuviškų pomidorų įvairovė siekia 17 rūšių.
Daržovėms tenkanti vieta visuomenės mityboje vis svarbesnė. Tendenciją
lemia įvairios priežastys. Vieni daugiau daržovių vartoja, nes
netoleruoja laktozės ar tiesiog nori sveikiau maitintis.
Senyvo amžiaus
žmonės natūraliai mažina gyvūninius produktus savo valgiaraštyje. Dalis
gyventojų gyvūninius produktus į vegetarišką maistą keičia iš
įsitikinimų.
Perspektyvos daržovių augintojams yra geros, tačiau šiltnamių ūkis
susiduria su iššūkiu – daugelį jų būtina modernizuoti. Tai reiškia
milžiniškas investicijas. Svarstoma apie 20-25 mln. eurų vertės
projektus, o juos įgyvendinti verslui vien tik savo jėgomis būtų
nerealu, reikėtų ne mažiau kaip 10 mln. eurų investicinės paramos.
Renovuojant būtina rinktis tik pačias naujausias technologijas, kad
projektas būtų tvarus, „žalias“, būtų plečiama gamyba, tausojami
gamtiniai ir energetiniai ištekliai.
Sektinu pavyzdžiu laikytinas prieš
kelerius metus „Kietaviškių gausos“ įgyvendintas projektas, tačiau jis
dar nėra baigtas, šiltnamiai, kurių bendras plotas užima 20 ha, yra
renovuoti 50 proc.
LŠA viltingai nuteikia Žemės ūkio ministerijos nuostata gerinti rinkos
aprūpinimą Lietuvoje užaugintomis daržovėmis, sustiprinti šiltnamių ūkį.
Tikimasi, kad „žalių“, tvarių šiltnamių ratas bei uždarame grunte
auginamų gėrybių bendras derlius bus vis didesnis, o riba tarp šiltojo
ir šaltojo metų sezono parduotuvėse bus vis mažiau juntama – lietuviškų
gėrybių galima bus įsigyti visus metus.