Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pažvelgė į desertus kitaip: iš saldumynų sukūrė statinius

Ar norėtumėte suvalgyti Kauno paštą, o gal visą Čiurlionio muziejų? Gal skamba keistai, bet kodėl gi ne, jei šie unikalūs architektūriniai statiniai virsta desertais. Taip neįprastai į modernistinės architektūros pastatus nusprendė pažvelgti menininkai ir į pagalbą pasitelkė būsimuosius kulinarus.

Apie savo rankomis sukurtą saldų Kauno centrinį paštą pasakoja moksleivė Agnė. Mergina atvira, kad kuo tiksliau atkurtų pastato formas, spalvą ir net įmantriausias smulkias detales – pati važiavo jo apžiūrėti ir analizavo: „Pati buvau prie pašto, fotografavausi, žiūrėjau tas mažiausias detales, laikrodį, duris, stengėmės atkartoti spalvas.“

 O kiek produktų sunaudojo kol iškepė, net ne viską ir suskaičiavo: „Sunaudota tai tikrai daug žaliavų, kiaušinių apie šimtą, miltų daug, tikslaus skaičiaus negaliu pasakyt, nes kepėm per kelis kartus net neužteko biskvitų kiek turėjom, tai teko keptis daugiau, taip pat kremo labai daug sumaišyta.“ O štai Monika darbavosi prie tortu virtusių Sugiharos namų: „Sudėtinga buvo tiek ir surinkti patį tortą, nes jis turėjo būti lygus, kad būtų įmanoma apdengti.“

Keliasdešimt kilogramų sveriantys tortai kepti pagal autentiškus pastatų architektūrininius brėžinius, o kur dar įmantrus modernistinei architektūrai būdingas dekoras, kai visas smulkias detales reikėjo formuoti iš cukraus masės.

 Ir tokių kulinarijos šedevrų čia net 6, o patys didžiausi Ugniagesių rūmai, jau minėtas Centrinis paštas ir, žinoma, Karo ir Čiurlionių muziejų kompleksas. Darbas čia Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre virė savaitę.

Mokiniai kepė, plakė, lipdė, gamino saldų glajų ir dekoravo didžiulius kepinius, taip jie virto mums pažįstamais architektūros. „Realybę perkelti į tortą, iššūkis – pirmą kartą. Jie tikrai valgomi, ne iš putplasčio ar plastmasės. Kadangi jis turi stovėti tvirtai tai ir biskvitas kietesnis ir kremas stabilesnis daromas“, – sako mokytoja Janina Narbutienė.

Konditerijos mokytojos sako, šiam projektui ruošėsi bent pora savaičių, skaitė, matavo, apžiūrinėjo nuotraukas. Jos neslepia ir pačios skubėjo mokiniams į pagalbą – iškepti tokius neįprastus ir didelius desertus – didžiulis iššūkis „Stengėmės visas detales labai tiksliai atkartoti, aiški milimetras į milimetrą – bet pažiūrėję į nuotrauką ir šį tortą skirtumų nelabai ir rasite daug“, – pasakoja mokytoja Giedrė Poliukevčienė.

Tiesa, paragauti šių tortų neteks – visi šie saldėsiai taps dekoracijomis filme, kurį kuria Kaunas – Europos kultūros sostinė komanda. O štai konditerinius šedevrus kūrusios mokyklos atstovai tikisi įregistruoti rekordą kaip daugiausia vienu metu pagamintų tortų vaizduojančių modernistinės architektūros pastatus.

Rekomenduojami video