Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Maisto sauga turi būti užtikrinta net ir mažiausiame ūkyje

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau - VMVT) Šiaulių departamento inspektoriai Kuprių kaime neplanine tvarka patikrino gyvulių laikytoją.

Smulkiame karvių ūkyje nustatyta sanitarijos bei higienos pažeidimų. Ūkyje pagamintu pienu buvo prekiaujama daugiabučių namų kiemuose.

„Pažeidimų pasitaiko ir ten, kur maisto ruošimo bei pateikimo procesas yra maksimaliai trumpas, o santykiai su pirkėju grįsti pasitikėjimu ir sąžiningumu, aukšta produkto kokybė turi būti svarbiausiu verslo sėkmės ir kliento pasitenkinimo kriterijumi. Pienas yra vienas jautriausių aplinkos sąlygoms produktų. Kad jis ilgiau būtų tinkamas vartoti, pienui laikyti būtinas ne tik tinkamas atvėsinimas, bet ir nepriekaištinga higiena nuo pat pamelžimo iki išpilstymo“, – akcentuoja VMVT Šiaulių departamento direktoriaus funkcijas vykdanti Daiva Kazlauskienė.

Maisto sauga, higiena bei sanitarija trumpoje maisto tiekimo grandinėje vienas svarbiausių reikalavimų ūkiuose, siekiant užtikrinti ne tik šviežią, bet ir saugų pieną bei iš jo pagamintus produktus. Patikrina karvių laikytoja šių reikalavimų deja nesilaikė.

VMVT primena, jog prieš vartojant įsigytą žalią pieną, jį būtina užvirinti.

Taip pat, pagal vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų įgyvendinimo gaires, pieno produktų saugumui yra svarbūs ir šie veiksniai:

* Pieno gamintojas tiekiantis į rinką pieną ir pieno produktus mažais kiekiais turi būti registruotas VMVT;

* Pieno gamintojas, parduodantis pieną, turi užtikrinti taros, kurioje laikomas pienas, higieną;

* Pieno gamintojas ūkyje pagamintą žalią pieną gali parduoti tik paženklintą, supakuotą arba iš paženklintų ženklinimo etiketėmis cisternų ar talpyklų. Ženklinimo etiketėje būtina nurodyti gamintojo vardą, pavardę, jei atstovaujama – juridinio asmens teisinę formą ir pavadinimą, registracijos numerį, pieno laikymo sąlygas, melžimo laiką, nuorodas „žalias pienas“ ir „vartoti tik virintą“;

* Pieno pardavimo metu jo temperatūra negali būti aukštesnė kaip 6 laipsniai Celsijaus.

* Pienas turi būti gaminamas tik iš sveikų karvių gauto pieno.

Vartotojas turi būti budrus pasirenkant tokį produktą. VMVT pabrėžia, jog visos šios nuostatos sukurtos tam, kad galutinis vartotojas galėtų vartoti ūkininkų produkciją nesibaiminat dėl jo saugos.

Smulkiems maisto produktų gamintojams VMVT yra parengusi Mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų vietinei rinkai gyvūninių produktų gaires.

Rekomenduojami video