Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip stiprinti organizmą

Žiemą ir ankstyvą pavasarį mūsų organizmas tampa ypač neatsparus ligoms. Gydytojai teigia, kad organizmą stiprina kasdienė mankšta, pasivaikščiojimai gryname ore, grūdinimasis ir, aišku, visavertė mityba. Nors prekybos centrai pilni šviežių žalumynų, vaisių ir uogų, nepamirškime vartoti nuo seno išbandytų produktų, stiprinančių per žiemą nusilpusį organizmą: vaistažolių, bičių produktų, maistinių mielių.

Rausvažiedė ežiuolė. Vaistažolių karalienė imuniteto stiprinimui. Gydomąjį poveikį turi visas augalas:žolė, žiedai ir šaknys. Organizmą stiprina ir kitos šios vaistažolės rūšys, pvz.,siauralapė ir blyškioji ežiuolė. Biologiniai tyrimai,atlikti VDU Kauno botanikos sode, parodė, kad šie augalai Lietuvoje visiškai subręsta ir sukaupia daug medžiagų, pasižyminčių farmakologiniu aktyvumu. Ežiuolės malšina uždegimus, naikina kenksmingas bakterijas, virusus, grybelius ir veikia kaip stiprus antioksidantas. Rausvažiedžių ežiuolių žolėje esantys polisacharidai ir glikoproteinai – nespecifiniai imuninės sistemos stimuliatoriai.Pastebėtas specifinis ežiuolių poveikis gripo, herpeso ir pūslelinio stomatito virusams. Ežiuolė padeda kovoti su sezoninėmis ligomis. Jos preparatus reikėtų vartoti su pertraukomis peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui.

Imunitetui stiprinti tinka ežiuolių užpilas:1 v. š. smulkintos žolės užplikomas stikline verdančio vandens, po 30 min. nukošiamas ir geriamas kartą per dieną prieš valgį. Šį užpilą reikėtų vartoti ne ilgiau kaip dvi savaites, paskui daryti dviejų savaičių pertrauką ir gerti kitokias vaistažolių arbatas.

Aviečių stiebai.Jeigu pasibaigė šaldytų arba laukinių aviečių uogienės atsargos, peršalus ar sužvarbus puikiai padeda aviečių stiebų arbata. Jie veša pamiškėse, pakrūmėse, kirtimuose. Rykštelių paviršius šviesiai rudas, o vidus žalsvas su balta minkšta šerdimi. Aviečių stiebai lengvai lūžta. Juos reikia susmulkinti 2–3 cm gabaliukais ir pavirinti ant silpnos ugnies 10–15 min., leisti prisitraukti. Arbata įgauna tamsiai raudoną spalvą, gaiviai kvepia avietėmis. Peršalus patariama gerti po stiklinę aviečių stiebų arbatos kas dvi valandas, ją galima pagardinti medumi. Aviečių stiebų arbata turi salicilo rūgšties, kuri skatina prakaitavimą, padeda sumažinti karščiavimą, stiprina imuninę sistemą.

Aviečių arbata naudinga ir neperšalus. Ji valo organizmą nuo toksinų, sunkiųjų metalų, skatina virškinimą, naikina skrandžio ir žarnyno mikroorganizmus. Avietės ramina nervus, padeda sergant reumatizmu, konjunktyvitu ar suaktyvėjus herpeso virusui, taip pat skystina kraują, tad vyresnio amžiaus žmonėms ją reikėtų gerti kiekvieną žiemą.

Citrinos. Į vaistažolių arbatas nepamirškime įpjaustyti keletą griežinėlių citrinos, tuomet nereikės papildomai vartoti vitamino C, kurio ypač trūksta žiemą. Kiekvieną rytą prieš valgį verta gerti vandenį su citrinos sultimis – šis gėrimas puikiai šarmina organizmą.

Jeigu jums patinka aštraus skonio gėrimai, galite išsivirti imbiero arbatos su citrina ir medumi. Peršalus, sužvarbus ar peršlapus kojas ji padės nesusirgti.

Daug vitaminų ir mineralų turi bičių produktai (žiedadulkės, bičių duonelė). Tai puikūs maisto papildai, stiprinantys organizmą. Dietologai teigia, kad imunitetui stiprinti puikia tinka maistinės mielės (Sacharomycescereviciae). Nepainiokite jų su parduotuvėse parduodamomis kepimo ar alaus mielėmis.

Parengė Valda Dagilė

Rekomenduojami video