Bubių kaime, pakaunėje,
pūpso per tūkstantį moliūgų, o lankytojų laukia ne tik smagūs žaidimai,
bet ir vaišės. Ūkio savininkė sako, kad moliūgas – vertingiausia
daržovė, ir dalijasi sukurtais receptais bei stebina naujais skoniais.
Batniavos mokyklos –
daugiafunkcio centro pradinukai skaičiuoja išdėliotus moliūgus. Jų
Astromskų ūkyje Bubių kaime išrikiuota per 1000, o kiek dar pūpso
laukuose.
„Tikriausiai apie pora tūkstančių tokių gražių saulės obuoliukų, kaip
jie ir yra vadinami, užaugo šiemet mūsų 34 arų sklype“, – sako Deksterių
ūkio savininkė Adelė Astromskienė.
Tad tūkstančius rudens gėrybių užauginę pakaunės ūkininkai atidarė moliūgų kiemą. Mažieji čia renka didžiausią moliūgą, bando įveikti įvairiausias užduotis, skuba įsiamžinti oranžiniame soste, o savaitgaliais vėžinami traktoriumi .
„Šaunuoliai tie mūsų ūkininkai, kurie sugalvojo padaryti ir tokią
atrakciją kartu, ir ekskursijas, ir pamatyti, ir pasigrožėti, nustebino
tas kiekis moliūgų“, – teigia mokytoja Verutė Jucienė.
„Tie moliūgai tiesiog kelia nuotaiką, labai linksma, ta oranžinė spalva
niūroką dieną – super“, – tikina mokytoja Giedrė Butkienė.
Kiti mokinukai apgulę lentą žaidžia puikiai žinomą žaidimą
„kryžiukai–nuliukai“ – tik dėliodami moliūgus: „Aš pirmą kartą čia
žaidžiu. – O įdomiau su moliūgais ar ant popieriaus? – Abiejais smagu,
bet su moliūgais geriau, nes galima ten dėti.“
Ūkio savininkė Adelė jau sukasi lauko virtuvėje ir išduoda jos ruošiamų
moliūginių blynų receptą: „Į blynus nededam nei miltų, nei kiaušinių,
tik truputį druskytės ir kaip rišamoji medžiaga šiek tiek dedu krakmolo,
renkamės bulvių krakmolą.“
O ar patinka blynai vaikams? Štai, ką jie sako:
„Kada buvau daržiniukas, aš jų išvis nevalgiau, dabar bandysiu
suvalgyti.“
„Man labai patinka blynai, bet sultys nelabai skanios, jos neskanios,
bet sveikos. Tai išgersiu ir būsiu sveikas.“
Ūkininkė sako, kad moliūgas – daržovių karalius, valgomas žalias,
virtas, džiovintas, keptas ir net raugintas. „Mes vis tik norėtumėm
populiarinti moliūgus kaip pačią vertingiausią ekologiškiausią daržovę,
nes jai užauginti nereikia jokių trąšų, jokių herbicidų“, – tikino
ūkininkė.
O naudingos visos moliūgo dalys – nuo sėklų iki žievelių „Mes čia turime
kaip tik moliūgų žievelių ir svarainių arbatą, moliūgai labai skanu
rauginti, švieži salotoms ir skanūs ir šiaip sukramsnoti, moliūgų čipsai
dar skaniau ir žinoma moliūgienė, kurią mokame visi išvirti“, – tęsia
A. Astromskienė.
Į moliūgų kiemą būriais traukia lankytojai iš visos Lietuvos, o paragavę
vaišių atvirauja, kai kurie skoniai labai stebina:
„Arbatą moliūgų žievių. – Ir koks skonis? – Skanus.“
„Blynus ragavau, tik buvau negėrus arbatos.“
„Raugintų moliūgų niekada nesu ragavus, tai va bus proga ir pačiai
pabandyti padaryti“, – sako lankytoja Birutė.
O kur buvę kur nebuvę ir raguotieji prisistato.
Šeima augina mažuosius
Deksterių veislės galvijus – moliūgai jiems tikras skanėstas. „Tai yra
jų delikatesas, jos labai mėgsta juos“, – aiškina A. Astromskienė.
Dėl Deksterių šeima moliūgus ir sodina, bet daržovių jau antrus metus
uždera tokia gausybė, kad ir karvutėms, ir puošmenoms, ir užsukusiems
lankytojams užtenka. Pastariesiems kilogramą parduoda po pusę euro ir
patarimų negaili, kuris ilgiau stovi, labiau tinka sriubai, blynams ar
sultims.