Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kelių šimtų metų tradicinė šventė atgyja Pakruojo dvare: Bumbulinės sugrįžta

Visą vasarą gėlių jūroje skendėjęs Pakruojo dvaras rudenį svečius pasitiks su naujomis pramogomis. Čia kiekvieną šeštadienį nuo Rugsėjo 7 d. šurmuliuos jau tradicija tapusios Bumbulinės. Nors festivalio pavadinimas daugeliui vis dar kelia šypsenas, organizatorių teigimu, tai didžiausia rudens gausos šventė Pakruojo dvare, kurioje susipina dvariškos tradicijos, papročiai bei autentiškos, abejingų nepaliekančios gastronominės patirtys.

Atgaivina šimtametes dvaro tradicijas

Bumbuliniųatsiradimo istorija siekia prieš keletą šimtmečių dvare gyvenusių baronų vonderRoppų laikus. Jų valdymo metubumbulais buvo vadinamiPakruojo krašte dirbę kumečiai. Būtent jiems po darbais gausios vasaros baronas surengdavo didelę, kelias dienas trunkančią šventę – Bumbulines –, skirtą padėkoti už dosnų derlių ir įdėtą triūsą.Istorija byloja, jog Bumbulinių metu netrukdavogeriausio vietinio alaus, ant laužo skrudinamų gėrybių ir įvairių pramogų, kurios sutraukdavo ištisas minias vietos gyventojų.

„Pakruojo dvaras savo tradicijas kruopščiai puoselėja ir vertina, todėl lankytojams Bumbulines rengsime jau ketvirtąjį kartą. Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet čia laukia didelė šventė su kruopščiai atrinktais mūsų krašto aludariais, dūmo skonio patiekalais irdvariškais papročiais. Čia veiklos bei pramogų netruks ir mažiems, ir vyresniems mus aplankyti nusprendusiems svečiams“, –intriguoja Pakruojo dvaro kancleris Giedrius Klimkevičius.

Dvare karaliaus geriausi bravorinkaiir ugnies šefai

Planuojama, jog Bumbuliniųšventėje dalyvaus daugiau nei 10 išskirtinių Lietuvos „craft“bravorų, siūlysiančių per penkias dešimtis skirtingų alaus skonių.Tradicinės aludarystės atstovai žada nustebinti žiniomis bei įrodyti, jog Pakruojis ne veltui vadinamas lietuviško alaus tradicijų sostine.

Dvarą raizgančiose akmenuotose gatvelėseįsitaisys ir gastronomines ugnies patirtis padovanosiantys šefai.

„Jokia bajoriška šventė neapsieina be linksmybių, tad ir šiuokart ruošiame įtraukiančią programą. Tarp jau suplanuotųBumbulinių Barono veiklų rikiuojasi tikros aristokratiškos pramogos ir žaidimai, azartiškos bumbulų sportinės varžytuvės, juoktis susiėmus už pilvų priversiančios cepelinų nešiojimo lenktynės, rankų lenkimo čempionatas, daugybė autentiškos muzikos, šokių ir pasirodymų“, – vardija Pakruojo dvaro kancleris.

Dvaro atstovų teigimu, rudenį dvarą apdovanoja ir šio sezono gamtos magija: gėlynuose žydi vėlyvieji žiedai, medžiai pamažėle ima keisti spalvą, oras prisipildo rudeniškos romantikos. Norintiems ja pasimėgauti pilna koja, kancleris rekomenduoja nepraleisti ir ekskursijų rūmuose, pabendrauti su darbščiaisiais dvaro amatininkais bei ūkio gyventojais.

„Dvaro lankymas kiekvienu metų laiku yra savitas, tačiau visuomet ypatingas. Atvykę rudenį patirsite ne tik šio sezono privalumus, bet ir sudalyvausite analogų šalyje neturinčioje Bumbulinių fiestoje. Patikėkite, būna nepaprastai smagu“, – kviečia dvaro atstovai.

Rekomenduojami video