Nuo seno žmonės tikėjo gamtos galia ir puikiai išmanė žolynų naudą, o turimas žinias perduodavo iš kartos į kartą. Šias gražias tradicijas tęsia bei puoselėja ir Serafinų šeima iš Dotnuvos.
Dotnuviškiai Saulė ir Dalius Kėdainių krašto muziejaus Tradicinių amatų centre Arnetų name susirinkusiems kėdainiečiams pristatė natūralų ir sveiką maistą, tinkantį šeimoms su vaikais, alergiškiems ar skubantiems žmonėms, pasakojo apie ekologiškų Lietuvoje išaugintų vaisių, uogų, daržovių, sėklų džiovinimą, išlaikant natūralius skonius, teikiamą naudą, vaišino rietmenės kruopų koše, pagardinta pasirinktais džiovintų vaisių, uogų ar daržovių milteliais.
Sveika mityba – gyvenimo būdas
Prieš daugiau nei 15 metų Saulė ir Dalius buvo eiliniai vartotojai, o šiandien sveika mityba Serafinams – kasdienybė ir gyvenimo būdas.
„Anksčiau iš parduotuvės išeidavome su krepšiais, kuriuose labai dažnai puikuodavosi nors ir nekenksmingi, tačiau ir niekuo nevertingi maisto produktai.
Mintis ieškoti sveikesnių produktų brendo seniai, o galiausiai su žmona ėmėmės veiksmų – parduotuvėse ėmėme skaityti etiketes, gilintis į tai, ką perkame: atsisakėme rūkytų gaminių, mišrainių, pusfabrikačių, visokių desertukų.
Ilgainiui mūsų krepšelio turinys gerokai sumažėjo ir iki šiol stengiamės, kad jo pagrindą sudarytų tik natūralūs produktai.
Svarbiausia yra atsisakyti tuščių kalorijų ir sudaryti daug sveikesnį
mitybos planą – atsirinkti tinkamą racioną produktų ir vartoti tai, kas
mums tinka, kas suteikia sveikatos ir ko mūsų organizmui tikrai
reikia“, – įsitikinęs D. Serafinas.
Gamina miltelius
Pasak S. Serafinienės, idėja atgaivinti senąsias lietuvių tradicijas džiovinant maistą kilo pradėjus domėtis sveikesne mityba ir įvairiomis vertingomis medžiagomis praturtintu funkciniu maistu.
„Džiovintos daržovės, vaisiai, uogos pagardina maistą ir suteikia sveikatą stiprinančių savybių kiekvienam patiekalui, o kuo džiovintas gaminys labiau susmulkinamas, tuo, pasak mokslininkų, organizmo greičiau įsisavinamas, todėl su vyru Daliumi savo namuose džiovintą maistą pasirinkome pateikti pačia smulkiausia jo forma – milteliais“, – pažymi S. Serafinienė.
Pasigaminti gali kiekvienas
Pristatymo metu S. Serafinienė pabrėžė, jog panašių džiovintų vaisių, uogų, žolelių, daržovių miltelių namuose gali pasigaminti kiekvienas iš mūsų.
Tereikia nepatingėti ir apsišarvuoti kantrybe: „Daržoves, uogas, sėklas džiovinant 42–45 °C temperatūroje išlieka visos maistinės medžiagos, tačiau džiūvimo procesas užtrunka. Taigi prireiks kantrybės. Toliau – sudžiovintų produktų malimas.
Nenustebkite, jog, tarkim, iš kilogramo mėlynių gausime vos 100 gramų džiovintų šių uogų miltelių.
Taigi, procesas ne iš lengvųjų, tačiau gautas rezultatas – sveikas ir natūralus maisto pagardas, turintis įtakos gerai nuotaikai, aktyvumui, o, svarbiausia, sveikatai – atperka viską“.