Parsisiųskite

Rugpjūčio 20, trečiadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys `Rauginti kopūstai – žiemos skanėstas

2010 Lapkričio mėn. 18 d. 10:13

Rauginti kopūstai – žiemos skanėstas

Rima Marcinkevičienė

Patyrusios šeimininkės sako, kad kopūstus reikia raugti per priešpilnį. Vidos Tavorienės nuotrauka

Rauginti baltagūžiai kopūstai – tikras vitaminų šaltinis, visą šaltąjį metų laikotarpį padedantis išvengti daugelio negalavimų.

Kopūstai ypač vertingi dėl juose esančio karotino bei vitaminų B1, B2, K ir B6, atliekančių įvairias organizmo apsaugos funkcijas, pavyzdžiui, vitaminas B6 slopina žalingą kai kurių vaistų poveikį. Vertingas vitaminų P ir C derinys – jis gerina kraujagyslių sienelių laidumą, elastingumą, didina organizmo atsparumą, reguliuoja cholesterolio ir riebalų apykaitą organizme. Be to, kopūstuose daug kalio druskos, stiprinančios širdies darbą, aktyvinančios nervų sistemos veiklą. Juose taip pat nemažai kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kitų mineralinių elementų.

Iš šio puikaus produkto galima pagaminti daugybę skanių patiekalų. Kad kopūstai būtų skanūs, būtina laikytis raugimo taisyklių ir tam tikrų produktų proporcijų.

Kopūstų raugimas

10 kg kopūstų, 500 g morkų, 200–500 g druskos, 100 g cukraus, 50 g kmynų.

Kopūstų gūžes, pašalinę nešvarius, pažeistus lapus, supjaustykite plonais šiaudeliais, morkas sutarkuokite stambia trintuve. Sumaišykite, suberkite kmynus, druską, cukrų. Kopūstus sudėkite į rauginimo indą, suplūkite arba sutrinkite rankomis, kad atsirastų sulčių. Jei kopūstus raugiate didesnėje statinėje, ant dugno galima padėti sluoksnį kopūstų lapų, ant jų – paruoštus kopūstus ir suplūkti. Kopūstų paviršių apdenkite švariais kopūstų lapais, ant jų uždėkite dvilinką marlę ir paslėkite (nuplautu ir iškaitintu akmeniu ar kitu sunkiu dezinfekuotu daiktu).

Paruoštus kopūstus 6–8 dienas laikykite 17–20 laipsnių temperatūroje. Nugraibykite susidariusias putas. 2–3 kartus per dieną kopūstus iki pat indo dugno subadykite nuplikyta medine lazdele. Kai sultys nuskaidrės, dings kartus kopūstų prieskonis, intensyvus rūgimo procesas bus pasibaigęs. Tuomet kopūstus perneškite į vėsesnę (ne daugiau kaip 10 laipsnių) vietą.

Raugintus kopūstus laikykite 0–10 laipsnių temperatūroje. Paviršius visą laiką turi būti apsemtas. Jei skysčio per mažai, užpilkite šaltu pasūdytu vandeniu (1 l vandens 20 g druskos). Marlę, dangtį, akmenį ir indo sieneles dažnai plaukite, kad neįsiveistų pelėsis.

Namų sąlygomis įrūgusius kopūstus patogu laikyti stiklainiuose. Kopūstus suslėkite, užpilkite sūrymo ir uždarykite metaliniais dangteliais. Galima ir plastmasiniais, tik tuomet reikia kopūstų paviršių uždengti švarios marlės skiaute, o ant jos pridėti krienų drožlių, kad kopūstai nepelytų. Stiklainiai su raugintais kopūstais irgi turi būti laikomi šaltai. Stiklainiuose laikyti kopūstus patogu ir todėl, kad į juos galite pridėti įvairių priedų. Rauginant 10 kg kopūstų, galima dėti 100 g bruknių, 200 g spanguolių, 500 g rūgščių obuolių, 350–380 g pastarnokų, 25 g krapų sėklų, 2 g laurų lapelių. Pasidarykite įvairesnių kopūstų: su kmynais, spanguolėmis, marinuotomis paprikomis, raugintais agurkais, paskanintų susmulkintais krapais ar krapų sėklomis ar kt.

Rauginti kopūstai su obuoliais

10 kg kopūstų, 2 kg rūgščių obuolių, 2 česnakai, 150 g druskos, 50–100 g cukraus, 2 šaukštai kmynų.

Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais arba sutarkuokite burokine tarka. Obuolius, išėmę sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis. Kopūstus pasūdykite, suberkite cukrų, kmynus ir plūkite arba trinkite rankomis, kol atsiras sulčių. Paskui sudėkite į rauginimo indą sluoksniais apibarstydami supjaustytais obuoliais ir nuluptų česnakų skiltelėmis. Paslėkite ir 5–8 dienas laikykite 15–20 laipsnių temperatūroje. 2–3 kartus per dieną pabadykite, kad išeitų dujos. Intensyviam rūgimui pasibaigus, kopūstus 20–25 dienas laikykite 10 laipsnių temperatūroje, o paskui – dar vėsiau.

Pasterizuoti rauginti kopūstai

Raugintus kopūstus (praėjus 10–15 dienų po užraugimo) sudėkite į švarius stiklainius, nuo kopūstų paviršiaus iki dangtelio palikdami 2 cm tarpą. Gerai suslėkite, kad neliktų oro. Kopūstų paviršius būtinai turi būti apsemtas. Jei sulčių neužtenka, užpilkite šalto pasūdyto vandens (1 l vandens 20 g druskos) arba aliejaus. Pasterizuokite 80 laipsnių temperatūroje: 1 l talpos stiklainius – 15–20 min., 3 l – 25–35 min. Sandariai uždarykite.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
Obuoliai – ne tik visiems gerai žinomas skanėstas, bet ir vaistas. alloverpress.ee nuotr.
2014 Rugpjūčio mėn. 20 d. 10:10
Įdomu, ar yra Europoje žmogus, kuris nebūtų ragavęs obuolių? Lietuvoje tikrai nėra. Juk miškinės obelys pas mus auga nuo neatmenamų laikų, tik kažin ar jų obuoliukus dabar valgytume, juk turime skanesnių. »
 Vienas produktas – neribotos meniu galimybės
2014 Rugpjūčio mėn. 14 d. 14:13
Dažniausiai bandydami sutaupyti atsiduriame poreikių aklavietėje – norime išleisti mažiau, tačiau nesinori, jog dėl to kentėtų mūsų meniu. Vieną dieną norime sriubos, kitą – salotų ar orkaitėje kepto patiekalo. Tačiau atrodo, jog visiems... »
Raugintos  – vertingesnės nei šviežios.Fotodiena.lt nuotrauka
2014 Rugpjūčio mėn. 6 d. 18:00
Daržai pilni įvairiausių daržovių ir ne viena šeimininkė suka galvą, kaip jų pasiruošti žiemai. »
Duona su sėlenėlėmis
2014 Rugpjūčio mėn. 6 d. 10:59
Vienos geriausių Australijos dietologių dr. Rosemary Stanton teigimu, šiais laikais galima įsigyti įvairiausių sveiko maisto produktų, tačiau daugelio žmonių mitybos racionas tebėra skurdus – vis dar vartojame daug riebalų, druskos, alkoholio... »
Alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 30 d. 11:14
Būna dienų, kai šeima tikisi skanių pietų, o jūs esate pavargusi arba nesugalvojate, ką išvirus. Dažniausiai taip nutinka vasarą, kai karštis lenkia prie žemės. Štai keletas idėjų, kaip palengvinti tokias dienas. dienas. »
Taupymo psichologija: kokios nuotaikos eiti apsipirkti, kad sutaupytumėte?
2014 Liepos mėn. 30 d. 10:27
Neiti į parduotuvę nuobodžiaujant ir nepavargti apsipirkinėjant – tai keletas patarimų, kurie padės sutaupyti. »
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 23 d. 08:45
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. Manoma, kad Indijoje jie buvo auginami prieš keletą tūkstantmečių metų. Agurkus taip pat valgė senovės egiptiečiai bei graikai ir juos piešė ant šventyklų sienų. »
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 16 d. 08:26
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. Vien vitamino C juose yra dešimt kartų daugiau nei citrinose – iki 400 mg 100 gramų. Iš Lietuvoje augančių augalų daugiau šio vitamino yra tik erškėčių ir aktinidijų... »
Galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 9 d. 09:57
Prieš kelerius metus kiaušiniai buvo patekę į sveikatai pavojingų produktų sąrašą. Vėliau jie „reabilituoti“. Taigi, nesibaiminant galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. »
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 2 d. 08:44
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. Jie ne tik gražiai atrodo, bet ir praturtina mūsų organizmą vertingais vitaminais. »
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 23 d. 10:52
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. Lietuviams po truputį perimant Europos didmiesčių gyventojų tradicijas ir šiokiadieniais pusryčiauti kavinėse... »
Žinoma, joninių naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau užkandžių paruošti iš anksto ir po trumpiausios metų nakties smagiai sutikti aušrą. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 18 d. 08:46
Kvapus laužo dūmas ir grynas oras sukuria ypatingą Joninių nakties nuotaiką. Kad plukdydami vainikus ir ieškodami paparčio žiedo neišalktumėte, teks padengti šventinį stalą. Žinoma, tokią naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau... »
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 11 d. 08:26
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. Tam turime įsigiję įvairių kepsninių. Jose dažniausiai ruošiame mėsą. Žinoma, skaniausia marinuota mėsta, bet galima kepti ir nemarinuotą, tik tada ją kepant reikėtų retkarčiais pabarstyti druska... »
Uogas, žinoma, vienas valgyti skanu, bet jomis galima pagardinti ir daugybę patiekalų, ir dar gausybę jų pagaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 4 d. 09:06
Prekybos centrų lentynose jau gausu šiųmečių uogų. Tiesa, dauguma jų atvežta iš šiltesnių kraštų, bet turguose pasirodė ir pirmųjų lietuviškų braškių. Nors augintojai už kilogramą jų prašo bemaž trisdešimt litų, jų kvapui atsispirti... »
Špinatuose gausu fosforo, magnio, kalio, natrio ir kalcio, jodo ir folio rūgšties. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 28 d. 08:31
Špinatai pas mus atkeliavo iš Kaukazo. Iki šiol ten bei Vidurinėje Azijoje savaime auga kelios jų rūšys, panašios į kultūrinius špinatus. Į Europą špinatus atvežė arabai. Jie labai vertino šią daržovę, o arabų mokslininkai žaliuosius... »
Cepelinai - vienas sėkmingiausių patiekalų mūsų virtuvėje. VL archyvo nuotr.
2014 Gegužės mėn. 22 d. 13:56
Istorinės Lietuvos virtuvės tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Rimvydas Laužikas priminė, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) buvo sukurta ant pagoniškų pagrindų, kas nulėmė tuometinės kultūros atvirumą... »
Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu.alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 21 d. 09:00
Blynus laikome tautiniu patiekalu, tradiciškai valgomu per Užgavėnes. Jų pavadinimas kilo nuo senųjų slavų kalbos žodžio „mlin“ – „malti“. Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu. »
Mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.
2014 Gegužės mėn. 19 d. 09:50
Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui... »
Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti daug skanių patiekalų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 14 d. 08:52
Kasdien duoną valgo 80 proc. lietuvių, tačiau žinoma ir tai, kad kasmet išmetama net 580 tūkst. tonų maisto atliekų, o duona sudaro didžiąją jų dalį. Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti... »
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 7 d. 11:21
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. Galų gale gamtoje švęsti ir pigiau, ir originaliau nei kokiame... »
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 30 d. 08:41
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. Ten suktis turi kažkas kitas. Tad pradžiuginti mamytes turėtumėte ne tik joms įteikdami gėlių, bet ir palepindami gardžiais pietumis. Tai neturi būti labai... »
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 13:40
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. Netinkamai paruošti jie gali būti mirtinai pavojingi. Apsinuodijus pradeda pykinti, pūsti vidurius, gali kamuoti pilvo skausmai. Pablogėjus savijautai, būtina kreiptis į specialistą... »
Šviežia vietinė produkcija - prioritetas, tačiau prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 10:21
Italijoje ar Prancūzijoje,  aukšta valgymo kultūra garsėjančiose šalyse, maisto produktai į aukštą lygi siekiančius išlaikyti restoranus atkeliauja tik iš pirmų rankų. Lietuvoje daugelis restoranų produktų įsigyja prekybos centruose... »
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Balandžio mėn. 16 d. 08:57
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. »
Nors iki Velykų dar liko pora savaičių, jau dabar galima ruoštis: nuspręsti, kuo vaišinsime namiškius bei užsukusius svečius, susipirkti produktus ir kai ką pasigaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:33
Velykos mums dažniausiai asocijuojasi su margučiais ir smagiomis išgertuvėmis su bičiuliais, tačiau anksčiau pirmoji Velykų diena būdavo skiriama šeimai sutvirtinti. Parėjusieji iš bažnyčios sveikindavo namiškius ir kartu sėsdavo prie... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Ipolitas, Karijotas, Kariotas, Rimantė, Zygfridas

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Ką manote apie ketinimą įteisinti ritualinį gyvulių skerdimą?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2014-08-22
Valiutos_usd
USD  
Arrow up
2.6037 LT
EUR     3.4528 LT
Valiutos_gbp
GBP  
Arrow up
4.3187 LT
Valiutos_lvl
LVL     4.9184 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow down
93.82   bar.
Dujos
Arrow down
3.87   MMBTU
Auksas
Arrow up
1279.3   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Be cukraus gyventi sveika Ir metus, ir visą laiką. Na, o paprasta druska Turi būti po ranka.
– One, gal tu sukvailėjai? Druskos vėl nepagailėjai! Visą gomurį sugrauš, Jei neduosi man alaus.
Alų sriubčioja Dirvelė Tarsi didmiesčio panelė. – Druską reikia pataupyt: Karas, šneka, kils poryt.
Pažvelgė į vyrą Onė – Veidą nuplieskė raudonis. – Ką ten karas... Kai myliu, Pūdo druskos negailiu.