Parsisiųskite

Liepos 29 d., šeštadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys Netikėti sprendimai ant vaišių stalo

2012 Rugpjūčio mėn. 18 d. 00:01

Netikėti sprendimai ant vaišių stalo

Išsvajotos vasaros laukėme taip ilgai, o ji jau baigia prabėgti. Nors paskutinė vasaros šventė – Žolinės – jau praėjo, vasaros pabaigtuvės tęsiasi. Tad nebijokite paeksperimentuoti ir šeimos narius, draugus ar kaimynus nustebinti netikėtais maisto patiekimo būdais ar netradiciniais užkandžiais. Šįkart siūlome keletą paprastų receptų, kurie nepaliks abejingų, o vasaros išleistuvių stalą pavers ypatingu.

Rutuliukų vėrinukas

Mažūs apvalūs pomidoriukai, mocarelos rutuliukai, švieži gražgarsčių ir bazilikų lapeliai, balzaminis actas, alyvuogių aliejus, itališkas Parmos kumpis.

Gražgarsčių ir bazilikų lapus apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Ant pagaliuko verkite paeiliui mocarelos rutuliuką, Parmos kumpio juostele apsuktus gražgarsčių ir bazilikų lapelius ir pomidorą.

Avokado užkandis

Avokadai, maži pomidoriukai, gražgarstės, migdolų riešutai, citrinų sultys.

Avokadus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Į juos sudėkite perpus supjaustytus pomidoriukus. Juos apibarstykite smulkintomis gražgarstėmis ir kapotais riešutais. Viską apšlakstykite citrinų sultimis.

Vaisių ir sūrio kubas

Baltas varškės ar kitos rūšies minkštas sūris, kiviai, arbūzai, sezamų sėklos, mėtų lapeliai.

Sūrį, kivius ir arbūzą supjaustykite vienodo dydžio kvadratėliais ir juos sudėkite į vieną kubą. Sūrio paviršių apibarstykite sezamo sėklomis ir patiekalą papuoškite mėtų lapeliais.

Meksikietiškos salotos „valtyje“

Dideli salotų lapai, 1 bulvė, 1 šaukštas kuminų, 1 šaukštas smulkintų čili pipirų, 1 skardinė juodųjų pupelių, 1 skardinė kukurūzų, 4 ridikėliai, 10 maži pomidoriukai, 1 žalioji citrina, 5 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 avokadas, druska, pipirai.

Bulvę supjaustykite kubeliais ir išvirkite kartu su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus, kuminais, čili pipirais ir šiek tiek druskos. Į kitą dubenėlį supilkite likusį aliejų, išspauskite žaliąją citriną, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų. Tai – salotų padažas. Salotų dubenyje sumaišykite nusausintus pupeles ir kukurūzus, išvirtus bulvės kubelius, perpus perpjautus pomidoriukus ir supjaustytus ridikėlius. Supilkite paruoštą padažą ir viską gerai pakratykite. Ant kiekvieno gražiai atskirto salotų lapo dėkite po didelį šaukštą daržovių salotų, ant viršaus – pjaustyto avokado gabaliukus.

 Šokoladiniai ledukai su pienu

Ledukams: 200 ml pieno, 50 ml vandens, 1 šaukštas nesaldintos kakavos miltelių, 1 šaukštelis cukraus, 70 g juodojo šokolado.

Pienui:  600 ml pieno, 60 g cukraus, 1 vanilės ankštis.

Ledukai.  Šokoladą smulkiai supjaustykite ir dėkite į karščiui atsparų indą. Ten pat supilkite pieną ir vandenį, įberkite cukrų, kakavą ir gerai viską išmaišykite. Palaukite, kol užvirs, ir nuimkite puodą nuo ugnies. Mišinį atvėsinkite, palaukite, kol jis taps tirštas ir tada supilkite į šaldyti skirtas ledo formeles. Jas įdėkite į šaldiklį, kad sušaltų.

Pienas.  Pieną ir cukrų supilkite į vieną puodą. Maišykite, kol cukrus ištirps. Tada į puodą įdėkite vanilės sėklas ir užvirkite pieną. Atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve per naktį. Į stiklinę įdėkite kelis šokoladinius ledukus ir juos užpilkite vaniliniu pienu.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 23 d. 08:45
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. Manoma, kad Indijoje jie buvo auginami prieš keletą tūkstantmečių metų. Agurkus taip pat valgė senovės egiptiečiai bei graikai ir juos piešė ant šventyklų sienų. »
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 16 d. 08:26
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. Vien vitamino C juose yra dešimt kartų daugiau nei citrinose – iki 400 mg 100 gramų. Iš Lietuvoje augančių augalų daugiau šio vitamino yra tik erškėčių ir aktinidijų... »
Galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 9 d. 09:57
Prieš kelerius metus kiaušiniai buvo patekę į sveikatai pavojingų produktų sąrašą. Vėliau jie „reabilituoti“. Taigi, nesibaiminant galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. »
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 2 d. 08:44
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. Jie ne tik gražiai atrodo, bet ir praturtina mūsų organizmą vertingais vitaminais. »
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 23 d. 10:52
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. Lietuviams po truputį perimant Europos didmiesčių gyventojų tradicijas ir šiokiadieniais pusryčiauti kavinėse... »
Žinoma, joninių naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau užkandžių paruošti iš anksto ir po trumpiausios metų nakties smagiai sutikti aušrą. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 18 d. 08:46
Kvapus laužo dūmas ir grynas oras sukuria ypatingą Joninių nakties nuotaiką. Kad plukdydami vainikus ir ieškodami paparčio žiedo neišalktumėte, teks padengti šventinį stalą. Žinoma, tokią naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau... »
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 11 d. 08:26
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. Tam turime įsigiję įvairių kepsninių. Jose dažniausiai ruošiame mėsą. Žinoma, skaniausia marinuota mėsta, bet galima kepti ir nemarinuotą, tik tada ją kepant reikėtų retkarčiais pabarstyti druska... »
Uogas, žinoma, vienas valgyti skanu, bet jomis galima pagardinti ir daugybę patiekalų, ir dar gausybę jų pagaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 4 d. 09:06
Prekybos centrų lentynose jau gausu šiųmečių uogų. Tiesa, dauguma jų atvežta iš šiltesnių kraštų, bet turguose pasirodė ir pirmųjų lietuviškų braškių. Nors augintojai už kilogramą jų prašo bemaž trisdešimt litų, jų kvapui atsispirti... »
Špinatuose gausu fosforo, magnio, kalio, natrio ir kalcio, jodo ir folio rūgšties. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 28 d. 08:31
Špinatai pas mus atkeliavo iš Kaukazo. Iki šiol ten bei Vidurinėje Azijoje savaime auga kelios jų rūšys, panašios į kultūrinius špinatus. Į Europą špinatus atvežė arabai. Jie labai vertino šią daržovę, o arabų mokslininkai žaliuosius... »
Cepelinai - vienas sėkmingiausių patiekalų mūsų virtuvėje. VL archyvo nuotr.
2014 Gegužės mėn. 22 d. 13:56
Istorinės Lietuvos virtuvės tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Rimvydas Laužikas priminė, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) buvo sukurta ant pagoniškų pagrindų, kas nulėmė tuometinės kultūros atvirumą... »
Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu.alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 21 d. 09:00
Blynus laikome tautiniu patiekalu, tradiciškai valgomu per Užgavėnes. Jų pavadinimas kilo nuo senųjų slavų kalbos žodžio „mlin“ – „malti“. Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu. »
Mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.
2014 Gegužės mėn. 19 d. 09:50
Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui... »
Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti daug skanių patiekalų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 14 d. 08:52
Kasdien duoną valgo 80 proc. lietuvių, tačiau žinoma ir tai, kad kasmet išmetama net 580 tūkst. tonų maisto atliekų, o duona sudaro didžiąją jų dalį. Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti... »
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 7 d. 11:21
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. Galų gale gamtoje švęsti ir pigiau, ir originaliau nei kokiame... »
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 30 d. 08:41
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. Ten suktis turi kažkas kitas. Tad pradžiuginti mamytes turėtumėte ne tik joms įteikdami gėlių, bet ir palepindami gardžiais pietumis. Tai neturi būti labai... »
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 13:40
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. Netinkamai paruošti jie gali būti mirtinai pavojingi. Apsinuodijus pradeda pykinti, pūsti vidurius, gali kamuoti pilvo skausmai. Pablogėjus savijautai, būtina kreiptis į specialistą... »
Šviežia vietinė produkcija - prioritetas, tačiau prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 10:21
Italijoje ar Prancūzijoje,  aukšta valgymo kultūra garsėjančiose šalyse, maisto produktai į aukštą lygi siekiančius išlaikyti restoranus atkeliauja tik iš pirmų rankų. Lietuvoje daugelis restoranų produktų įsigyja prekybos centruose... »
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Balandžio mėn. 16 d. 08:57
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. »
Nors iki Velykų dar liko pora savaičių, jau dabar galima ruoštis: nuspręsti, kuo vaišinsime namiškius bei užsukusius svečius, susipirkti produktus ir kai ką pasigaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:33
Velykos mums dažniausiai asocijuojasi su margučiais ir smagiomis išgertuvėmis su bičiuliais, tačiau anksčiau pirmoji Velykų diena būdavo skiriama šeimai sutvirtinti. Parėjusieji iš bažnyčios sveikindavo namiškius ir kartu sėsdavo prie... »
Augalų įvairovę galima rasti nedideliame „Santa Maria“ mėsos prieskonių su prieskoninėmis žolelėmis ir česnakais pakelyje.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:00
Krapai, mairūnai, petražolės, česnakai, svogūnai, kmynai, salierai, morkos, paprikos... Tokia gausybė augalų – kiekvieno daržininko pažiba ir šeimininkės, virtuvės šefo svajonė. O jei dar veši ir Lietuvoje mažai žinomas, bet gerai derantis... »
Dilgėlės - pavasarinių vitaminų bomba. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 2 d. 09:33
Dilgėlės jau dygsta !  Jas būtina rinkti ir kuo daugiau valgyti jau dabar! Dėkite jų visur, kur tik sugalvojate: į salotas, apkepus, kiaušinienę, bulvių košę, koldūnus, padažus, žaliuosius kokteilius ir t. t. Juk jos – pavasarinių... »
Apkepus, kaip ir daugybę kitų gerų patiekalų, išrado prancūzai. Ir visiškai ne gurmaniškais sumetimais, o taupydami. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 26 d. 09:54
Apkepus, kaip ir daugybę kitų gerų patiekalų, išrado prancūzai. Ir visiškai ne gurmaniškais sumetimais, o taupydami: šeimininkės, nenorėdamos išmesti pietų ar vakarienės likučių, ėmė galvoti, kaip juos panaudoti. Taip atsirado apkepai... »
Savo šeimą galite nustebinti paprastais, bet ne mažiau skaniais ir, svarbiausia, neįprastais patiekalais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 19 d. 09:12
Vyne troškintas veršiuko liežuvis, gražgarstės su saulėje džiovintais pomidorais, elnienos gabalėliai su aguonų plutele, šafranų kremas, cukruje išvolioti gėlių žiedai, molekulinė virtuvė, kai specialiais aparatais maisto produktams suteikiamas... »
Lietuviai suvalgo apie 8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių.
2014 Kovo mėn. 14 d. 12:00
8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių – tiek per 2013 m. suvartojo Lietuvos gyventojai, rodo kompanijos „Arimex“, Baltijos šalių riešutų ir džiovintų vaisių rinkos lyderės, duomenys. Per pastaruosius kelerius metus šių produktų... »
Paprastesnio, labiau žinomo ir plačiau naudojamo maisto produkto už miltus turbūt negali būti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 13 d. 08:41
Paprastesnio, labiau žinomo ir plačiau naudojamo maisto produkto už miltus turbūt negali būti. Archeologai nustatė, kad iš grūdų miltai buvo malami daugiau nei prieš 75 tūkstančius metų. metų. »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Abdonas, Donatilė, Nortautas, Radvilė

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Ar jums patinka karščiai?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2014-07-30
Valiutos_usd
USD  
Arrow up
2.5712 LT
EUR     3.4528 LT
Valiutos_gbp
GBP  
Arrow up
4.3645 LT
Valiutos_lvl
LVL     4.9184 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow up
101.07   bar.
Dujos
Arrow down
3.82   MMBTU
Auksas
Arrow up
1301.6   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Nuostabu! Anupro žmona Bulvių pardavė – gal toną. Mat sodino jas anksti – Daug anksčiau negu kiti.
Ne bananas, ne aguona – Bulvė mums antroji duona! Joks lietuvis – Onė žino – Neištvers be cepelino.
Gal tik paštininkė Inga Su kaimyne nesutinka: – Ne, nevalgysiu. Tabu! Sulieknėti aš skubu.
– Neklausyk, ką Inga kalba, – Eina Kastė į pagalbą. – Vai šaunu! Anupro Ona Greit turės ir milijoną!