Parsisiųskite

Balandžio 16 d., trečiadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys Netikėti sprendimai ant vaišių stalo

2012 Rugpjūčio mėn. 18 d. 00:01

Netikėti sprendimai ant vaišių stalo

Išsvajotos vasaros laukėme taip ilgai, o ji jau baigia prabėgti. Nors paskutinė vasaros šventė – Žolinės – jau praėjo, vasaros pabaigtuvės tęsiasi. Tad nebijokite paeksperimentuoti ir šeimos narius, draugus ar kaimynus nustebinti netikėtais maisto patiekimo būdais ar netradiciniais užkandžiais. Šįkart siūlome keletą paprastų receptų, kurie nepaliks abejingų, o vasaros išleistuvių stalą pavers ypatingu.

Rutuliukų vėrinukas

Mažūs apvalūs pomidoriukai, mocarelos rutuliukai, švieži gražgarsčių ir bazilikų lapeliai, balzaminis actas, alyvuogių aliejus, itališkas Parmos kumpis.

Gražgarsčių ir bazilikų lapus apšlakstykite balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Ant pagaliuko verkite paeiliui mocarelos rutuliuką, Parmos kumpio juostele apsuktus gražgarsčių ir bazilikų lapelius ir pomidorą.

Avokado užkandis

Avokadai, maži pomidoriukai, gražgarstės, migdolų riešutai, citrinų sultys.

Avokadus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Į juos sudėkite perpus supjaustytus pomidoriukus. Juos apibarstykite smulkintomis gražgarstėmis ir kapotais riešutais. Viską apšlakstykite citrinų sultimis.

Vaisių ir sūrio kubas

Baltas varškės ar kitos rūšies minkštas sūris, kiviai, arbūzai, sezamų sėklos, mėtų lapeliai.

Sūrį, kivius ir arbūzą supjaustykite vienodo dydžio kvadratėliais ir juos sudėkite į vieną kubą. Sūrio paviršių apibarstykite sezamo sėklomis ir patiekalą papuoškite mėtų lapeliais.

Meksikietiškos salotos „valtyje“

Dideli salotų lapai, 1 bulvė, 1 šaukštas kuminų, 1 šaukštas smulkintų čili pipirų, 1 skardinė juodųjų pupelių, 1 skardinė kukurūzų, 4 ridikėliai, 10 maži pomidoriukai, 1 žalioji citrina, 5 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 avokadas, druska, pipirai.

Bulvę supjaustykite kubeliais ir išvirkite kartu su dviem šaukštais alyvuogių aliejaus, kuminais, čili pipirais ir šiek tiek druskos. Į kitą dubenėlį supilkite likusį aliejų, išspauskite žaliąją citriną, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų. Tai – salotų padažas. Salotų dubenyje sumaišykite nusausintus pupeles ir kukurūzus, išvirtus bulvės kubelius, perpus perpjautus pomidoriukus ir supjaustytus ridikėlius. Supilkite paruoštą padažą ir viską gerai pakratykite. Ant kiekvieno gražiai atskirto salotų lapo dėkite po didelį šaukštą daržovių salotų, ant viršaus – pjaustyto avokado gabaliukus.

 Šokoladiniai ledukai su pienu

Ledukams: 200 ml pieno, 50 ml vandens, 1 šaukštas nesaldintos kakavos miltelių, 1 šaukštelis cukraus, 70 g juodojo šokolado.

Pienui:  600 ml pieno, 60 g cukraus, 1 vanilės ankštis.

Ledukai.  Šokoladą smulkiai supjaustykite ir dėkite į karščiui atsparų indą. Ten pat supilkite pieną ir vandenį, įberkite cukrų, kakavą ir gerai viską išmaišykite. Palaukite, kol užvirs, ir nuimkite puodą nuo ugnies. Mišinį atvėsinkite, palaukite, kol jis taps tirštas ir tada supilkite į šaldyti skirtas ledo formeles. Jas įdėkite į šaldiklį, kad sušaltų.

Pienas.  Pieną ir cukrų supilkite į vieną puodą. Maišykite, kol cukrus ištirps. Tada į puodą įdėkite vanilės sėklas ir užvirkite pieną. Atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve per naktį. Į stiklinę įdėkite kelis šokoladinius ledukus ir juos užpilkite vaniliniu pienu.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Balandžio mėn. 16 d. 08:57
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. »
Nors iki Velykų dar liko pora savaičių, jau dabar galima ruoštis: nuspręsti, kuo vaišinsime namiškius bei užsukusius svečius, susipirkti produktus ir kai ką pasigaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:33
Velykos mums dažniausiai asocijuojasi su margučiais ir smagiomis išgertuvėmis su bičiuliais, tačiau anksčiau pirmoji Velykų diena būdavo skiriama šeimai sutvirtinti. Parėjusieji iš bažnyčios sveikindavo namiškius ir kartu sėsdavo prie... »
Augalų įvairovę galima rasti nedideliame „Santa Maria“ mėsos prieskonių su prieskoninėmis žolelėmis ir česnakais pakelyje.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:00
Krapai, mairūnai, petražolės, česnakai, svogūnai, kmynai, salierai, morkos, paprikos... Tokia gausybė augalų – kiekvieno daržininko pažiba ir šeimininkės, virtuvės šefo svajonė. O jei dar veši ir Lietuvoje mažai žinomas, bet gerai derantis... »
Dilgėlės - pavasarinių vitaminų bomba. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 2 d. 09:33
Dilgėlės jau dygsta !  Jas būtina rinkti ir kuo daugiau valgyti jau dabar! Dėkite jų visur, kur tik sugalvojate: į salotas, apkepus, kiaušinienę, bulvių košę, koldūnus, padažus, žaliuosius kokteilius ir t. t. Juk jos – pavasarinių... »
Apkepus, kaip ir daugybę kitų gerų patiekalų, išrado prancūzai. Ir visiškai ne gurmaniškais sumetimais, o taupydami. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 26 d. 09:54
Apkepus, kaip ir daugybę kitų gerų patiekalų, išrado prancūzai. Ir visiškai ne gurmaniškais sumetimais, o taupydami: šeimininkės, nenorėdamos išmesti pietų ar vakarienės likučių, ėmė galvoti, kaip juos panaudoti. Taip atsirado apkepai... »
Savo šeimą galite nustebinti paprastais, bet ne mažiau skaniais ir, svarbiausia, neįprastais patiekalais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 19 d. 09:12
Vyne troškintas veršiuko liežuvis, gražgarstės su saulėje džiovintais pomidorais, elnienos gabalėliai su aguonų plutele, šafranų kremas, cukruje išvolioti gėlių žiedai, molekulinė virtuvė, kai specialiais aparatais maisto produktams suteikiamas... »
Lietuviai suvalgo apie 8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių.
2014 Kovo mėn. 14 d. 12:00
8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių – tiek per 2013 m. suvartojo Lietuvos gyventojai, rodo kompanijos „Arimex“, Baltijos šalių riešutų ir džiovintų vaisių rinkos lyderės, duomenys. Per pastaruosius kelerius metus šių produktų... »
Paprastesnio, labiau žinomo ir plačiau naudojamo maisto produkto už miltus turbūt negali būti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 13 d. 08:41
Paprastesnio, labiau žinomo ir plačiau naudojamo maisto produkto už miltus turbūt negali būti. Archeologai nustatė, kad iš grūdų miltai buvo malami daugiau nei prieš 75 tūkstančius metų. metų. »
Dygstančiose sėklose vitaminų ir mineralų padaugėja 30–60 kartų, be to, jose yra daug energijos. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 5 d. 08:08
Saulutė šviečia vis skaisčiau ir net ant tamsiausios palangės galima užsiauginti šviežutėlių žalumynų. Tačiau kai kuriems žmonėms tai – per sunkus ir per ilgas procesas. Bet nenulūskite, yra išeitis ir tinginiams: vitaminų atsargas... »
Gulbės pienas. alloverpress.ee nuotr.
2014 Kovo mėn. 5 d. 08:02
Garsus senovės gydytojas Hipokratas vietoje arbatos siūlė gerti avižų nuovirą. Lietuviai šį gėrimą vadino gulbės pienu, mat avižose gausu baltymų, aminorūgščių, mikroelementų ir ypač B grupės vitaminų bei vitaminų A, K ir E. Šios... »
Tradiciniai Užgavėnių valgiai – blynai, šiupinys. Pastarasis patiekalas seniausias. alloverpress.ee nuotr.
2014 Vasario mėn. 26 d. 07:56
Likus 46 dienoms iki Velykų švenčiamos Užgavėnės. Tai diena, kai paskutinįsyk galima sočiai ir riebiai prisivalgyti. Velykų lauksime pasnikaudami. Tikima, kad jei per Užgavėnes sočiai privalgysi, būsi sotus ir stiprus visus metus. Tą dieną... »
Lietuviai vis labiau mėgsta gaminti Azijos virtuvei būdingus patiekalus. cityeats.com nuotr.
2014 Vasario mėn. 25 d. 11:23
Lietuviai virtuvėje kasmet vis dažniau mėgaujasi egzotika: bulvių traškučius keičia meksikietiški užkandžiai – tortilijos ar kukurūzų traškučiai, o maisto gaminimui pasitelkiami Azijos šalių kulinariniai atributai – kokoso pienas... »
Galima spėti, kad tokį desertą, kaip žalias agurkas su šviežiu medumi, „išrado“ Lietuvos kunigaikštis Jogaila, sako daktaras Rimvydas Laužikas. VL archyvo nuotr.
2014 Vasario mėn. 24 d. 12:47
Galima spėti, kad tokį desertą, kaip žalias agurkas su šviežiu medumi, „išrado“ Lietuvos kunigaikštis Jogaila, sako daktaras Rimvydas Laužikas. „Barokiniam stalui tinka zrazai  arba įdaryta lydeka. Renesansui – pyragai su įdaru... »
Anot profesionalų, šiais metais būsimi jaunavedžiai turėtų rengti prabangias, bet subtiliai rafinuotas vestuves, kuriose pagrindiniu akcentu  taptų detalės.
2014 Vasario mėn. 24 d. 10:47
„Vestuvių šventė privalo nustebinti ir sukurti paslapties atmosferą, kitaip ji – ne iki galo išbaigta,“ – tai ne kartą akcentavo pasaulyje žinomas dizaineris ir garsenybių vestuvinių suknelių kūrėjas Elie Saab. Kad šventė tikrai... »
Turbūt nesusimąstome, kad patiekalai, sudarantys mūsų kasdienį racioną, nuėjo ilgą kulinarinės evoliucijos kelią.
2014 Vasario mėn. 19 d. 15:42
Turbūt nesusimąstome, kad patiekalai, sudarantys mūsų kasdienį racioną, nuėjo ilgą kulinarinės evoliucijos kelią. Taip prancūziška jūros gėrybių sriuba Bouillabaisse , kurią jūreiviai virdavo iš likusio po prekybos žūklės laimikio... »
Makaronus išrado ne italai, o tikriausiai kinai, nes seniausi atrasti Kinijoje. alloverpress.ee nuotr.
2014 Vasario mėn. 19 d. 11:55
Makaronus išrado ne italai, o tikriausiai kinai, nes seniausi atrasti Kinijoje. Manoma, kad jiems apie 4 000 metų. Bet italai makaronams suteikė nepakartojamo žavesio. »
Nors mums, lietuviams, Šv. Valentino diena – ne šventė, bet, sutikite, meilės ir dėmesio niekuomet nebūna per daug. alloverpress.ee nuotr.
2014 Vasario mėn. 12 d. 13:16
Nors mums, lietuviams, Šv. Valentino diena – ne šventė, bet, sutikite, meilės ir dėmesio niekuomet nebūna per daug. Tad kodėl nepasidarius sau ir mylimiems žmonėms šventės, nepajuokavus ir gerai nepraleidus vakaro? Juolab kad šiemet... »
Stintos. alloverpress.ee nuotr.
2014 Vasario mėn. 5 d. 09:15
Kokios stebuklingos žuvys stintos, kad vyrai dėl jų rizikuoja gyvybe! Agurkais kvepiančios žuvelės jau apsėdo ne tik Žemaitijos vyrus. Link jūros traukia žvejai iš sostinės ir kitų miestų. »
Užsienio šalių virtuvių restoranai susitelkę Lietuvos sostinėje, tarp jų vyrauja siūlantys kinų patiekalus. Fotodiena.lt nuotr.
2014 Sausio mėn. 31 d. 12:39
Užsienio šalių virtuvių restoranai susitelkę Lietuvos sostinėje, tarp jų vyrauja siūlantys kinų patiekalus. Tačiau kaip tik šiuose restoranuose Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) fiksuoja daugiausiai pažeidimų. »
Vertingiausia, žinoma, jauno žvėries mėsa, o šerniuko netgi laikoma delkatesu. alloverpress.ee nuotr.
2014 Sausio mėn. 29 d. 10:18
Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pasirašė įsakymą, kuriuo šernus bus galima medžioti visus metus. Toks sprendimas priimtas baiminantis afrikinio kiaulių maro, kuris į Lietuvą slenka iš Baltarusijos. Tad tikėtina, kad šernienos teks... »
Žmonių poreikiai ir lūkesčiai per pastaruosius metus gerokai pasikeitė: restoranų klientai nebeprašo „daug ir sočiai“, o dėmesį skiria patiekalo ingredientų natūralumui, estetikai ir neatrastam skoniui.
2014 Sausio mėn. 29 d. 10:12
Šiuolaikinis tempas keičia ne tik žmonių gyvenimo būdą, bet ir įpročius: atliktų tyrimų duomenimis, lietuviai pietums skiria vis mažiau laiko, bet dažniau valgo restoranuose, kur renkasi brangesnius ir kokybiškesnius patiekalus. Pasak kalbintų... »
Ar česnakus vartoti kaip vaistą ar kaip maistą, spręsti jums. alloverpress.ee nuotr.
2014 Sausio mėn. 22 d. 09:25
Be česnakų neįsivaizduojame lietuviškos virtuvės. Jais gardiname dešras, įvairius žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus. Kitų šalių kulinarai česnakais aromatizuoja aliejų ir actą, juos marinuoja. Britai salotas mėgsta gardinti česnakų... »
Į Lietuvą atkeliavusi pavėluotai, greito maisto kultūra transformavosi ir tapo ne taupančių vidurinės darbo klasės, bet stilingų, išsilavinusių, karjeros siekiančių jaunų žmonių vizitine kortele.
2014 Sausio mėn. 16 d. 09:15
Į Lietuvą atkeliavusi pavėluotai, greito maisto kultūra transformavosi ir tapo ne taupančių vidurinės darbo klasės, bet stilingų, išsilavinusių, karjeros siekiančių jaunų žmonių vizitine kortele. Pasak UAB „Amber Food“ kokybės skyriaus... »
Šias topinambais ir net Jeruzalės artišokais vadinamas daržoves galima virti, kepti, rauginti, marinuoti, iš jų virti košes, kepti blynus ir net ruošti girą bei vyną. alloverpress.ee nuotr.
2014 Sausio mėn. 15 d. 09:54
Dar neteko Lietuvoje viduryje sausio kasti bulvinių saulėgrąžų. Užtat kokios skanios! Geriausia, žinoma, jas valgyti šviežias – tada jos primena riešutus ir gaiviai grikši tarp dantų. »
Vegetarai dirba iki pietų ir po jų, o tie, kurie valgo gyvūnus, po pietų dirba silpniau, jiems reikia bent valandos, kol tas maistas apsivirškins. Fotodiena.lt/Audriaus Bagdono nuotr.
2014 Sausio mėn. 13 d. 12:54
„Vegetarai dirba iki pietų ir po jų, o tie, kurie valgo gyvūnus, po pietų dirba silpniau, jiems reikia bent valandos, kol tas maistas apsivirškins“, – sako medicinos mokslų daktaras Darius Kubilius, prieš porą metų su šeima atsisakęs... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Amalija, Anzelmas, Milgeda, Milgedas, Skalvė

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Ar žiūrėsite kandidatų į prezidentus debatus?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2014-04-21
Valiutos_usd
USD     2.495 LT
EUR     3.4528 LT
Valiutos_gbp
GBP     4.1988 LT
Valiutos_lvl
LVL     4.9184 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow down
104.12   bar.
Dujos   4.74   MMBTU
Auksas
Arrow down
1285.9   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Stiebiasi kiekvienas daigas – Juk rytoj Velykos. Gainioja debesėlius Pietrytis išdykęs.
– Su ateinančiom, kaimynai, – Šūkteli Balaišis. – Prašome rytoj užsukti Į margučių vaišes.
– Bus pyragų kiek tik telpa: Šiandien kepa Stasė. Na, o mes su Anupru Dar kai ką surasim...
– Ačiū, kad kvieti, kaimyne, – Onė atsišaukia. – Bet... namuos margučių rėtis Anūkėlių laukia.