Parsisiųskite

Rugpjūčio 20, trečiadienis
 
Gauk naujienas el. paštu:
Atsisakyti
 
 

Patarimai Virtuvės paslaptys Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

2012 Lapkričio mėn. 7 d. 00:01

Lęšiai – baltymų ir geležies šaltinis

Lęšiai yra vienas seniausių žmogaus vartojamų kultūrinių augalų. Patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai be jų neapsieina per Šv. Kalėdas, o Kinijoje, Turkijoje ir Indijoje tokie patiekalai – nacionalinės virtuvės pagrindas. Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai.

VL archyvo nuotr.

VL archyvo nuotr.

Lęšiai vertinami dėl sėklose esančių baltymų, kurių yra daugiau nei mėsoje, angliavandenių, ląstelienos ir mineralinių medžiagų. Juose yra daug baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino ir lizino. Juose gausu folato, vitamino B1  ir mineralų. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis, todėl jie itin svarbūs vegetarams. Be to, lęšiai daugiausia iš ankštinių augalų turi folio rūgšties. Be to, jie laikomi ekologišku produktu, nes nekaupia nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų. Lęšiai būna įvairiausių spalvų – nuo geltonos ir oranžinės iki žalių, rudų bei juodų. Verta atminti, kad ruduose ir žaliuose lęšiuose yra gerokai daugiau skaidulų nei geltonuose ar raudonuose. Lęšiai išsiskiria švelniu, riešutus primenančiu skoniu, todėl skaniausi būna pagaminti su aromatingais prieskoniais.

Verta žinoti

l  Verdami rudieji lęšiai neištęžta, tačiau reikia pasistengti jų nepervirti. Prieš virdami, lęšius būtinai nuplaukite ir išrinkite nešvarumus.

l  Lęšiai virs gerokai lėčiau, jei virdami juos pasūdysite. Kuo didesni ir kuo senesni lęšiai, tuo lėčiau jie verda.

l  Lęšius galima laikyti labai ilgai, tačiau po metų jie pradeda blukti ir džiūti. Tai nereiškia, kad jie sugenda, tiesiog juos teks ilgiau virti. Laikykite lęšius vėsioje, sausoje vietoje.

l  Išvirtus lęšius galima laikyti šaldytuve 4–5 dienas, o šaldiklyje – iki 6 mėnesių, tačiau atšildomi lęšiai suminkštės.

Lęšių ir perlinių kruopų sriuba

500 g lęšių, 250 g perlinių kruopų, 3 morkos, 1 svogūnas,  2 bulvės,  4 saliero stiebai,  400 g pomidorų minkštimo, 3 šaukšteliai cukraus,  1 lauro lapas,  šaldyti špinatai,  druska, pipirai, laukiniai pankoliai, rūkytas kumpis ar šoninė, alyvuogių aliejus.
 
  Į puodą sudėkite kelias valandas pamirkytus lęšius, perlines kruopas, gabaliukais pjaustytas morkas, svogūnus, salierus, bulves, pomidorų minkštimą, špinatus, druską, cukrų ir lauro lapą.  Užpilkite vandeniu ir virkite apie 2 valandas.  Įsipylus į lėkštę, užberkite juodųjų maltų pipirų, laukinių pankolių, smulkinto rūkyto kumpio, užlašinkite alyvuogių aliejaus.  Sriuba turi būti tiršta.
 
 Meksikietiškas lęšių troškinys

  2 puodeliai lęšių, 1 svogūnas, 3 saliero stiebai, 4 česnako skiltelės, 2 (500 g) skardinių smulkintų pomidorų, 4 puodeliai sultinio, 1/4 šaukštelio ciberžolės, 1 šaukštelis maltų aitriųjų paprikų, 15 lašų tabasko padažo,  druska, pipirai, žalioji citrina, kalendra.

Į puodą įpilkite 4 puodelius vandens ir sudėkite lęšius. Palaukite, kol užvirs vanduo, išjunkite viryklę, uždenkite puodą ir palikite 20 min. Per tą laiką lęšiai turi suminkštėti. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Ten pat sudėkite smulkintus česnaką ir salierus. Daržoves kepkite tol, kol suminkštės, bet neparuduos. Sudėkite pomidorus, įpilkite sultinį, įberkite ciberžolę, kmynus, aitriąsias paprikas ir įpilkite tabasko padažą. Nupilkite nuo lęšių vandenį ir sudėkite juos į troškinį. Viską pakaitinkite, pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekdamos į stalą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, pabarstykite kalendros lapeliais. Valgykite su tortiljomis.

Raudonųjų lęšių karis

Aliejus, 1 svogūnas, du šaukštai raudonojo tailandietiško kario padažo, trys šaukštai indiško kario padažo, 200 g raudonųjų lęšių, 1 skardinė smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse, 1 skardinė kokosų pieno, kalendra.

Aliejuje apkepkite supjaustytą svogūną, kol šis taps peršviečiamas. Sudėkite kario padažus, pamaišykite, kepkite, kol pradės kvepėti. Lęšius nuplaukite šaltu vandeniu, suberkite į puodą, išmaišykite. Supilkite pomidorus ir kokosų pieną. Uždenkite ir virkite ant nedidelės ugnies, kol lęšiai suminkštės. Nepamirškite pamaišyti. Patiekalą papuoškite kalendros lapeliais.

Lęšių sriuba su kumpiu
 
 0,5 stiklinės raudonųjų lęšių, 4 stiklinės vandens, 1 daržovių sultinio kubelis, 3 česnako skiltelės, sojų padažas, 200 g rūkyto kiaulės kumpio, druska, malti juodieji pipirai.
 
 Lęšius gerai nuplaukite, užpilkite 4 stiklinėmis šalto vandens ir užvirkite. Įdėkite sultinio kubelį, įberkite druskos. Po 15 minučių įdėkite sutrintas česnako skilteles, o dar po 15 min. – siauromis juostelėmis supjaustytą kumpį. Sriubą pagardinkite sojų padažu ir pipirais.
 

VL inf.

Platinti, skelbti, kopijuoti Krašto spaudos informacijas ir fotoinformacijas be raštiško UAB "Krašto spauda" sutikimo draudžiama. Susitarti dėl turinio galima parašius laišką adresu redakcija@krastospauda.lt
atgal
Palikti komentarą
Vardas:* El. paštas:
Komentaras:*
Virtuvės paslaptys
Obuoliai – ne tik visiems gerai žinomas skanėstas, bet ir vaistas. alloverpress.ee nuotr.
2014 Rugpjūčio mėn. 20 d. 10:10
Įdomu, ar yra Europoje žmogus, kuris nebūtų ragavęs obuolių? Lietuvoje tikrai nėra. Juk miškinės obelys pas mus auga nuo neatmenamų laikų, tik kažin ar jų obuoliukus dabar valgytume, juk turime skanesnių. »
 Vienas produktas – neribotos meniu galimybės
2014 Rugpjūčio mėn. 14 d. 14:13
Dažniausiai bandydami sutaupyti atsiduriame poreikių aklavietėje – norime išleisti mažiau, tačiau nesinori, jog dėl to kentėtų mūsų meniu. Vieną dieną norime sriubos, kitą – salotų ar orkaitėje kepto patiekalo. Tačiau atrodo, jog visiems... »
Raugintos  – vertingesnės nei šviežios.Fotodiena.lt nuotrauka
2014 Rugpjūčio mėn. 6 d. 18:00
Daržai pilni įvairiausių daržovių ir ne viena šeimininkė suka galvą, kaip jų pasiruošti žiemai. »
Duona su sėlenėlėmis
2014 Rugpjūčio mėn. 6 d. 10:59
Vienos geriausių Australijos dietologių dr. Rosemary Stanton teigimu, šiais laikais galima įsigyti įvairiausių sveiko maisto produktų, tačiau daugelio žmonių mitybos racionas tebėra skurdus – vis dar vartojame daug riebalų, druskos, alkoholio... »
Alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 30 d. 11:14
Būna dienų, kai šeima tikisi skanių pietų, o jūs esate pavargusi arba nesugalvojate, ką išvirus. Dažniausiai taip nutinka vasarą, kai karštis lenkia prie žemės. Štai keletas idėjų, kaip palengvinti tokias dienas. dienas. »
Taupymo psichologija: kokios nuotaikos eiti apsipirkti, kad sutaupytumėte?
2014 Liepos mėn. 30 d. 10:27
Neiti į parduotuvę nuobodžiaujant ir nepavargti apsipirkinėjant – tai keletas patarimų, kurie padės sutaupyti. »
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 23 d. 08:45
Agurkai nėra labai maistingi, tačiau be jų neįsivaizduojame savo stalo. Manoma, kad Indijoje jie buvo auginami prieš keletą tūkstantmečių metų. Agurkus taip pat valgė senovės egiptiečiai bei graikai ir juos piešė ant šventyklų sienų. »
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 16 d. 08:26
Juodųjų serbentų įtaką žmogaus organizmui būtų sunku pervertinti. Vien vitamino C juose yra dešimt kartų daugiau nei citrinose – iki 400 mg 100 gramų. Iš Lietuvoje augančių augalų daugiau šio vitamino yra tik erškėčių ir aktinidijų... »
Galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 9 d. 09:57
Prieš kelerius metus kiaušiniai buvo patekę į sveikatai pavojingų produktų sąrašą. Vėliau jie „reabilituoti“. Taigi, nesibaiminant galima mėgautis greitai pagaminamais gardžiais patiekalais iš kiaušinių. »
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Liepos mėn. 2 d. 08:44
Vasara – nuostabus metų laikas, kai galime mėgautis ne tik sodų, daržų, bet ir miškų gėrybėmis, pagardinti patiekalus aromatingomis uogomis ir vaisiais. Jie ne tik gražiai atrodo, bet ir praturtina mūsų organizmą vertingais vitaminais. »
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 23 d. 10:52
Sakoma, kad pusryčiai – pats svarbiausias dienos valgis, tik lėtas valgymas mėgaujantis maistu darbo dienomis dažnam tampa prabanga. Lietuviams po truputį perimant Europos didmiesčių gyventojų tradicijas ir šiokiadieniais pusryčiauti kavinėse... »
Žinoma, joninių naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau užkandžių paruošti iš anksto ir po trumpiausios metų nakties smagiai sutikti aušrą. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 18 d. 08:46
Kvapus laužo dūmas ir grynas oras sukuria ypatingą Joninių nakties nuotaiką. Kad plukdydami vainikus ir ieškodami paparčio žiedo neišalktumėte, teks padengti šventinį stalą. Žinoma, tokią naktį niekam nesinori stovėti prie puodų, tad geriau... »
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 11 d. 08:26
Vasarą maistą gaminti smagiausia lauke. Tam turime įsigiję įvairių kepsninių. Jose dažniausiai ruošiame mėsą. Žinoma, skaniausia marinuota mėsta, bet galima kepti ir nemarinuotą, tik tada ją kepant reikėtų retkarčiais pabarstyti druska... »
Uogas, žinoma, vienas valgyti skanu, bet jomis galima pagardinti ir daugybę patiekalų, ir dar gausybę jų pagaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Birželio mėn. 4 d. 09:06
Prekybos centrų lentynose jau gausu šiųmečių uogų. Tiesa, dauguma jų atvežta iš šiltesnių kraštų, bet turguose pasirodė ir pirmųjų lietuviškų braškių. Nors augintojai už kilogramą jų prašo bemaž trisdešimt litų, jų kvapui atsispirti... »
Špinatuose gausu fosforo, magnio, kalio, natrio ir kalcio, jodo ir folio rūgšties. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 28 d. 08:31
Špinatai pas mus atkeliavo iš Kaukazo. Iki šiol ten bei Vidurinėje Azijoje savaime auga kelios jų rūšys, panašios į kultūrinius špinatus. Į Europą špinatus atvežė arabai. Jie labai vertino šią daržovę, o arabų mokslininkai žaliuosius... »
Cepelinai - vienas sėkmingiausių patiekalų mūsų virtuvėje. VL archyvo nuotr.
2014 Gegužės mėn. 22 d. 13:56
Istorinės Lietuvos virtuvės tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Rimvydas Laužikas priminė, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) buvo sukurta ant pagoniškų pagrindų, kas nulėmė tuometinės kultūros atvirumą... »
Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu.alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 21 d. 09:00
Blynus laikome tautiniu patiekalu, tradiciškai valgomu per Užgavėnes. Jų pavadinimas kilo nuo senųjų slavų kalbos žodžio „mlin“ – „malti“. Greitai pagaminami, nebrangūs blynai tapo ne ritualiniu, o kasdieniu patiekalu. »
Mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.
2014 Gegužės mėn. 19 d. 09:50
Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui... »
Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti daug skanių patiekalų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 14 d. 08:52
Kasdien duoną valgo 80 proc. lietuvių, tačiau žinoma ir tai, kad kasmet išmetama net 580 tūkst. tonų maisto atliekų, o duona sudaro didžiąją jų dalį. Daugelis šeimininkių nežino, kad iš nešviežios, sužiedėjusios duonos galima pagaminti... »
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. alloverpress.ee nuotr.
2014 Gegužės mėn. 7 d. 11:21
Šiemet orai mus pradėjo lepinti išties anksti. Vis dažniau norisi ištrūkti prie upės, ežero, juoba jei yra proga – gimtadienis, vardadienis ar susitikimas su seniai matytais draugais. Galų gale gamtoje švęsti ir pigiau, ir originaliau nei kokiame... »
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 30 d. 08:41
Motinos diena – vienintelė šventė metuose, kai mama neturėtų stovėti prie puodų. Ten suktis turi kažkas kitas. Tad pradžiuginti mamytes turėtumėte ne tik joms įteikdami gėlių, bet ir palepindami gardžiais pietumis. Tai neturi būti labai... »
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 13:40
Praėjusią savaitę Lietuvoje jau pasirodė pirmieji grybai – bobausiai. Netinkamai paruošti jie gali būti mirtinai pavojingi. Apsinuodijus pradeda pykinti, pūsti vidurius, gali kamuoti pilvo skausmai. Pablogėjus savijautai, būtina kreiptis į specialistą... »
Šviežia vietinė produkcija - prioritetas, tačiau prabanga. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 28 d. 10:21
Italijoje ar Prancūzijoje,  aukšta valgymo kultūra garsėjančiose šalyse, maisto produktai į aukštą lygi siekiančius išlaikyti restoranus atkeliauja tik iš pirmų rankų. Lietuvoje daugelis restoranų produktų įsigyja prekybos centruose... »
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Klaudijaus Driskiaus nuotr.
2014 Balandžio mėn. 16 d. 08:57
Nuo seno Velykų stalui kiekviena šeima išsikepa pyrago, patiekia mėsiškų valgių ir būtinai margučių. Juos muša, ritinėja, dovanoja vaikams, atėjusiems pasveikinti kaimynams. »
Nors iki Velykų dar liko pora savaičių, jau dabar galima ruoštis: nuspręsti, kuo vaišinsime namiškius bei užsukusius svečius, susipirkti produktus ir kai ką pasigaminti. alloverpress.ee nuotr.
2014 Balandžio mėn. 9 d. 08:33
Velykos mums dažniausiai asocijuojasi su margučiais ir smagiomis išgertuvėmis su bičiuliais, tačiau anksčiau pirmoji Velykų diena būdavo skiriama šeimai sutvirtinti. Parėjusieji iš bažnyčios sveikindavo namiškius ir kartu sėsdavo prie... »

Naujausios


Pasiūlymai

Informacija kasdien

Vardadieniai:

Girmantas, Pilypas, Rosita, Tautgailas, Tautgailė

TV programa:

   
TV3 programa
LNK programa
BTV programa
   
   
LTV programa
TV6 programa
LTV2 programa
Lietuvos Rytas. TV
   

Apklausa

Ką manote apie ketinimą įteisinti ritualinį gyvulių skerdimą?

Kainos

Degalai:

Valiutos:

2014-08-23
Valiutos_usd
USD     2.6037 LT
EUR     3.4528 LT
Valiutos_gbp
GBP     4.3187 LT
Valiutos_lvl
LVL     4.9184 LT

Daugiau...

Žaliavos:

 

Kaina, USD

 

Matas

Nafta
Arrow down
93.36   bar.
Dujos
Arrow down
3.84   MMBTU
Auksas   1280.2   oz

Anupro Dirvelės nuotykiai

Be cukraus gyventi sveika Ir metus, ir visą laiką. Na, o paprasta druska Turi būti po ranka.
– One, gal tu sukvailėjai? Druskos vėl nepagailėjai! Visą gomurį sugrauš, Jei neduosi man alaus.
Alų sriubčioja Dirvelė Tarsi didmiesčio panelė. – Druską reikia pataupyt: Karas, šneka, kils poryt.
Pažvelgė į vyrą Onė – Veidą nuplieskė raudonis. – Ką ten karas... Kai myliu, Pūdo druskos negailiu.